3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Караулите или Дончови караули

Price comment  Цена:
адрес:
Благоевград
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Любопитно да знаем за връх Караулите е, че той има нещо общо с депутат от XVII Народно събрание. Затова сред местното население върхът е познат и под наименованието Дончови караули. През 1914 година Дончо Златков е избран за народен представител от Либералната партия. Това събитие обаче е предвождано от дълга предистория. Златков е български воевода и революционер, участвал в десетки боеве на българска територия. Ще споменем само някои от тях - Илинденско-Преображенското въстание, Балканската война, Македоно-одринско опълчение и др. Интересен факт от биографията му е, че през лятото на 1901 година по време на Аферата мис Стоун, Златков напада четата на Яне Сандански при село Тросково с цел да отвлече американските мисионерки. Колкото до името Караулите, то идва от характерния и запомнящ се изглед към назъбените северни склонове на върха от района на масивния връх Тодорка (2746 м) и приказно красивите Бъндеришки езера.

Караулите се намира на 2633 м надморска височина и разположен в най-големия пирински дял – северния, по главното било между върховете Бъндеришки чукар (2738 м) и величествения Муратов връх (2669 м). Северните склонове на Караулите са стръмни и скалисти, на места отвесни и силно насечени. Те са ограничени от два труднопроходими скални зъбера - в района на връх Спанополски чукар (2576 м) и близо до седловината Бъндеришка порта. Южните склонове на Караулите гледат към обширния и тревист циркус Голямо Спано поле. Те са тревисти, стръмни и насечени от множество каменисти улеи. В тази посока се открива гледка към близкостоящия връх Спанополски чукар.

Дончови караули се намира в най-посещавания дял от Пирин планина - северния. Въпреки че е не е сред най-популярните върхове (и оправдано, тук има къде-къде по-привлекателни и достолепни гиганти), изкачването му не е трудна задача за опитния планинар. През него не минава маркирана туристическа пътека, но има тясна утъпкана пътека, която на места се губи. Преминаването на първия и последния скалист зъбер от участъка е рисково и трябва да се прави с повишено внимание.

На разположение на туристите работят целогодишно хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Лагера, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Благоевград - Забележителност Връх Караулите или Дончови караули - Снимка 1 Благоевград - Забележителност Връх Караулите или Дончови караули - Снимка 2