4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Туристическа Атракция
Дворец Царска Бистрица

Price comment  Цена:
2.50
адрес:
Боровец
имейл:
info@borovets-bg.com
телефон:
+35975032237

Дворецът Царска Бистрица се намира съвсем близо до курорта Боровец в Рила. Той е построен между 1898 и 1914 г. и в началото е служел за ловна хижа на Фердинанд I и Борис III. През 1944 г. е одържавен, но преди няколко години имотът отново бе върнат на царското семейство.

В момента там се допускат посетители в четвъртък, петък и събота и срещу такса от 5 лева за местен гид ще ви разходи из царските покои и ще ви разкаже историята на двореца.

Кабинетът на Фердинанд представлява интериор на капитанска корабна каюта. Според легендите обзавеждането е спечелено от монарха на карти.

По стените в цялата хижа са окачени ловни трофеи. Мъжете в царското семейство били доста запалени по лова, а горите на Рила са богати на разнообразен дивеч.

Запазено е автентичното обзавеждане на спалните на двете княгини Надежда и Евдокия – с леглата от ковано желязо, кахлените печки и дребните аксесоари, характерни за украсата на една дамска стая. Въпреки че в целия дворец има десетки кахлени печки, всички са различни в украсата си.

В един малък вестибюл може да се види стар персийски килим, който бил подарен на втората съпруга на Фердинанд – Елеонора от шаха на Иран. В гостната на двореца таваните са от дърворезба, дело на тревненски, копривщенски и самоковски майстори. Пак в гостната може да се види голям еврейски свещник – менора, подарен на Борис от еврейската общност в страната.

В целия дворец могат да се видят електрически печки за отопление, произведени от Сименс през 1912 година, които все още функционират.

Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид и дори местните хора казват, че подава ток и към курорта Боровец.

Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал.

През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана, а малкото мостче и алеите около нея предразполагат за романтични разходки. В основната сграда има кафене.

В близост до курорта "Боровец" и до двореца "Царска Бистрица" се намират още два обекта - Лятна резиденция "Ситняково", построена по проект на арх. Г. Фингов през 1904 г., и Ловната хижа "Саръ гьол".

Работно време: 10:00 до 15:00

Боровец - Забележителност Дворец Царска Бистрица - Снимка 1 Боровец - Забележителност Дворец Царска Бистрица - Снимка 2 Боровец - Забележителност Дворец Царска Бистрица - Снимка 3 Боровец - Забележителност Дворец Царска Бистрица - Снимка 4