3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Борово - Лъки

Price comment  Цена:
адрес:
Борово
имейл:
телефон:

Екопътеката между град Лъки и село Борово в южната част на Централните Родопи е изградена през 2007 година. Двете населени места са на 6 километра разстояние едно от друго, в регион, изобилстващ от природни красоти и исторически места, съвсем близо до мистичната местност Кръстова гора. Село Борово е разположено в Преспанския дял на Родопите, на изток от Роженската седловина.

Археологическите открития в региона показват, че околността на Борово е населена още от средата на първото хилядолетие преди новата ера, макар и най-ранните писмени сведения за селото да датират от 1083 година. То е споменавано и в османските регистри, а след Освобождението се превръща в един от центровете за запазване на традициите в Родопския регион.

Маршрутът започва в горния край на село Борово и първоначално следва черен път, насочващ се в западна посока, но скоро се отлонява и поема по самостоятелно трасе покрай параклиса, посветен на Свети Димитър. В близост до храма е изградена беседка, в която можете да си починете. Природата по трасето наистина е впечатляваща. Така характерните за Родопите дълбоко всечени каменисти речни долини се редуват с прекрасни вековни гори, а високо към небето се издигат многобройните планински върхове.

Макар и да предлага участъци с по-сериозни натоварвания, екопътеката от село Борово за град Лъки няма сериозна степен на трудност. Още повече, че маршрутът й е сравнително кратък и се изминава за около 2-3 часа. По трасето си пътеката преминава покрай естествен скален мост, под който се е образувало живописно езеро. Гледките към Борово и местностите Станчов камък, Стуфуря и Брайковица пък довеждат много туристи до захлас и напълно оправдават положените усилия и пролятата пот.

Пътеката е отлично маркирана и обозначена, така че почти няма начин да се загубите. Тя е подходяща за всички годишни сезони, но, разбира се, най-посещавана е през топлите месеци. Преходът е достъпен за начинаещи туристи и групи с малки деца, макар и да има сравнително трудни изкачвания. Красотата на Родопите обаче ще ви накара да забравите за стръмнините и просто да се радвате на величието на природата.

  • Екопътека
Борово - Забележителност Екопътека Борово - Лъки - Снимка 1 Борово - Забележителност Екопътека Борово - Лъки - Снимка 2 Борово - Забележителност Екопътека Борово - Лъки - Снимка 3