3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Пътят на звездите

Price comment  Цена:
адрес:
Бръшлян
имейл:
телефон:

Този туристически маршрут свързва селата Звездец и Бръшлян (община Малко Търново, област Бургас) и представлява така наречения „зелен коридор”, изграден по проект на сдружение „Златна Странджа” в партньорство с Природен парк „Странджа”. Трасето не е особено трудно, но има сравнително голяма продължителност (около 5 часа), така че това трябва да се има предвид, когато се предприема преход по него.

През голяма част от времето маршрутът следва черен горски път, предлагащ изобилие живописни гледки и възможност туристите да се запознаят с неповторимата красота на тази не особено висока, но изключително магична българска планина. На места се преминава по горски пътеки или се пресичат реките Катун и Велека. Средната надморска височина на прехода е от порядъка на 250 метра, няма големи денивелации или стръмни изкачвания, така че е подходящ както за възрастни и недостатъчно подготвени физически туристи, така и за групи с малки деца.

На няколко места по протежение на маршрута са изградени кътове за отдих с пейки и водоизточници, така че при желание природолюбителите могат да останат и да пренощуват във вълшебната Странджа. По трасето има и панорамно място, което дава възможност да се полюбуваме на красивите заоблени хълмисти върхове на планината, прорязани от дълбоки долове. За улеснение на туристите на доста места са поставени информационни табели.

В близост до трасето на Пътя на звездите са разположени редица интересни забележителности. Ако се отклоните съвсем малко, можете да посетите прочутата защитена местност Петрова нива, разположена в землището на село Стоилово. Тя е естествено укрепена, закътана в завоите на река Велека и се намира на около 20 километра от Малко Търново. Отвесните скали, които обграждат местността, са покрити с редица редки и защитени растителни видове.

По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година на Петрова нива се разиграват драматични събития. Свидетелство за тях е храмът костница „Света Петка”, където се съхраняват останките на убитите борци за освобождение. Ежегодно в местността се провежда народен събор с фолклорно надпяване.

Можете да разгледате и други исторически забележителности, като например долмена и гробницата в местността Бакърен извор край село Евренозово. Интерес представляват също пещерите и извора на река Младежка. Маршрутът е дотолкова удобен и благоустроен, че е напълно възможно да се ползва от колоездачи, ездачи, хора с ниска степен на инвалидност.

  • Маршрути
Бръшлян - Забележителност Маршрут Пътят на звездите - Снимка 1 Бръшлян - Забележителност Маршрут Пътят на звездите - Снимка 2 Бръшлян - Забележителност Маршрут Пътят на звездите - Снимка 3 Бръшлян - Забележителност Маршрут Пътят на звездите - Снимка 4