3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Атанасовско езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
mariana.valcheva@bspb.org
телефон:
00359879534016

Атанасовското езеро е част от Бургаския езерен комплекс, като е разположено в непосредствена близост до град Бургас и морската ивица. Свързано е с Черно море чрез множество канали, които се използват за отводняването на езерото. Дължината му достига 9 км., широчината – 4,3 км., а дълбочината 1 метър. Връзката на езерото с морето, както и неговата плиткост отговарят за високата му соленост – 20-27,5 %. Именно заради това езерото се използва активно за добив на сол по традиционен начин от 1905 година насам. Голяма част от териториите на езерото са превърнати в солници. Годишно се добиват около 40 000 тона сол. Зоната на солодобив е включена в регистъра на защитените територии и защитените зони в България. Езерото е и един от най-големите източници на лечебна кал в България.

Освен със добива си на сол, езерото е известно и с голямото си растително и животинско разнообразие. През 1980 година северната му част е обявена за природен резерват. Атанасовско езеро е една от най-важните територии от влажни зони на водолюбиви птици по нашето Черноморие. Около 316 вида се срещат на неговата територия, като 84 са включени в Червената книга на България, а около 130 са от европейско природозащитно значение. Това превръща езерото в едно изключително важно орнитоложко място. Над него минава и въздушната магистрала на мигриращите птици от цяла Европа – Виа Понтика. Ежегодно тук могат да бъдат видени до 240 000 прелитащи щъркели и 60 000 грабливи птици. А от цяла Европа тук са видени в полет най-много розови пеликани, къдроглави пеликани и тръстикови блатари. На второ място е след Босфора по концентрация на малък креслив орел. Интересно е, че дори два екземпляра от екзотичния вид фламинго са видени през октомври 2013 във водите на езерото. Блатен ирис, гърлица и орхидеи пък са само малка част от флората на езерото.

Ако желаете да опознаете от близо това невероятно място, задължително посетете езерото. То е достъпно само по обозначените туристически маршрути. Изградена е и наблюдателница за птици, която се намира в южната част на езерото и е достъпна с градски транспорт, автомобил и велосипед. В това укритие има и богата информация за целия резерват.

  • Езера
Бургас - Забележителност Атанасовско езеро  - Снимка 1 Бургас - Забележителност Атанасовско езеро  - Снимка 2 Бургас - Забележителност Атанасовско езеро  - Снимка 3 Бургас - Забележителност Атанасовско езеро  - Снимка 4 Бургас - Забележителност Атанасовско езеро  - Снимка 5