3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Етнографски музей - Фест...

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас, 69, ул. Славянска
имейл:
телефон:
0035956825772

Този туристически маршрут е съчетава в себе си различни по своя характер обекти и предлага на гостите на Бургас доста разнообразно изживяване. Той като на шега обединява традиционното минало на региона, религиозното му наследство и новаторските стилове в изкуството.

Изходната точка на трасето е Етнографският музей на Бургас, разположен в централната част на града, на улица “Славянска” 69. Той се помещава в Бракаловата къща, свидетелство за архитектурното изящество на българското Възраждане, строена през 1873 година за видния общественик Димитър Бракалов. На първия етаж посетителите имат възможност да се запознаят с типичния за XIX век интериор на домовете на заможните бургазлии. Отделено е и място за дамската мода от същия период.

По-голямо внимание привлича експозицията на втория етаж, представяща традиционни български костюми на всички етнографски групи, живели в Бургаско или заселили се тук след Балканските войни - планинци, загорци, тронки, рупци, преселници от териториите на днешните Гърция и Турция. Изложени са и празнични костюми, използвани по време на важни ритуали - нестинарски танци, Еньова буля, лазаруване, каракачанска и сватба от село Зидарово... През летните месеци в Етнографския музей се организира школа за традиционни народни занаяти и съвременни приложни изкуства.

Следващата ни спирка е разположеният в непосредствена близост катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”, издигащ се на едноименния площад. Той е построен в периода 1897 - 1907 година на мястото на малка дървена църква, която е била единствената в Бургас преди Освобождението. Сградата е масивна трикорабна базилика с кръстовидна форма. Главният вход е украсен със стъклопис, изобразяваща светите братя. Катедралата е изографисана от художниците Кожухаров и Гюдженов, работили по храм-паметника “Свети Александър Невски” в София.

Оттук тръгваме на североизток по булевард “Св. св. Кирил и Методий”, след което продължаваме на север през Морската градина по булевард “Димитър Димов”. Крайната ни цел е парк “Езеро”, разположен на брега на южното Атанасовско езеро. Тук от 2008 година се провежда първият по рода Фестивал на пясъчните скулптури в България. Още тогава в начинанието вземат участие световноизвестни творци от десетки държави.

Фестивалът се провежда на площ от пет декара и създава много настроение на всички, особено на малките туристи, попадащи в приказен свят на замъци, морски и сухоземни обитатели, приказни същества, пирати, като всичко е скулптурирано от пясък, а фигурите често имат внушителни размери. В тъмните часове на денонощието скулптурите стават още по-тайнствени, благодарение на майсторски поставеното осветление. С всяко издание на фестивала той привлича вниманието на все повече посетители, като напоследък те достигат няколкостотин хиляди.

  • Маршрути
Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 5 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 6 Бургас - Забележителност Маршрут Етнографски музей - Фестивал на пясъчните фигури Бургас - Снимка 7