2 stars 2 stars

Туристическа Атракция
Остров Света Анастасия

Price comment  Цена:
4.5
адрес:
Бургас
имейл:
std@burgas.bg
телефон:
0035956907260

На 6,5 км от Бургас, сгушен между нос Света Анастасия и нос Атия, се намира остров Света Анастасия. Площта му е 8,5 дка и е висок 12 м. Появил се е най- вероятно в резултат на вулканично изригване.

Света Анастасия има богата и вълнуваща история. За него се носят легенди, островът е вдъхновил много чудновати истории, обвити в тайнственост и мистицизъм.

Тук е имало и манастир, за който има сведения още от 1553 г.

Освен за монаси и пътешественици, островът е бил привлекателен и за пиратите, които са кръстосвали морската шир. Има легенди, които разказват за скрити съкровища, разпалващи въображението и до днес.

През 1924 г. Света Анастасия е превърнат в остров-затвор, а яките стени на манастирската обител се превръщат в затвор за политически затворници.

Манастирът сега е превърнат в хотел, но освен ток и вода, там няма други съвременни удобства.

Старият фар, който се намира на острова, е бил изграден от френска компания през 1889 г. Той бил запален за пръв път на 13. 06. 1914 г.

Остров Света Анастасия край Бургас (някога остров Болшевик) днес е изцяло обновени и готов да посрещне гости още от 15 май 2014 г., като обещава да се превърне в любимо място за деца и възрастни. Тук ще Ви очаква модерна музейна експозиция, разказваща историята на острова, църква със стенописи от 14 век, къща за гости, която ще Ви върне във времето, когато стаите са били затворнически или монашески килии. Можете да похапнете морски дарове или манастирски гозби.

Има наблюдателни площадки, от които се откриват невероятни гледки. Можете да спортувате, да се гмуркате или да се отдадете на тематичните "пиратски" или "монашески" вечери. Основна част от менюто в ресторанта заемат ястията с миди, тъй като района около острова е най-голямата естествена плантация на миди.

Ако Ви харесва достатъчно можете да организирате парти, рожден ден или дори сватба на острова!

Корабче от Морска гара Бургас ще Ви отведе направо на острова, за едно различно изживяване! Цената на билета е 9 лв. за възрастни в двете посоки, 6 лв. – за учащи и пенсионери и безплатно за деца до 7 г. и хора с увреждания. Билети ще се продават на място, в самия кораб, а тръгването е от Моста .

На Острова ще могат да акостират също частни лодки и яхти, като за приставане те ще заплащат такса от 12 лв.

Бургас - Забележителност Остров Света Анастасия - Снимка 1 Бургас - Забележителност Остров Света Анастасия - Снимка 2 Бургас - Забележителност Остров Света Анастасия - Снимка 3