3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Атанасовска коса

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
0035956825772

Плаж Атанасовска коса се намира на брега на Атанасовското езеро, в северната част на втория ни по големина черноморски град Бургас. Разположен между кварталите “Изгрев” и “Сарафово”, той е един от най-посещаваните на южното ни Черноморие. Името му се дължи на това, че по своята същност представлява пясъчна коса, дълга около един километър, която отделя езерото от лиманов тип от Черно море.

Част от Атанасовското езеро е защитена територия, тъй като има забележително разнообразие на флора и фауна. Самата пясъчна коса е изключително живописна и е едно от предпочитаните места за събиране на тен и почивка от ежедневния стрес. Популярността му обаче го прави пренаселен, така че, ако решите да плажувате тук, е хубаво да дойдете рано сутрин. Особено в най-активния туристически сезон.

Достъпът до плажа Атанасовска коса е много лесен, тъй като в непосредствена близост преминава шосето за квартал “Сарафово”, летището на Бургас и Варна. Оттук преминават също старият път и железопътната линия за морската ни столица. Дъното е полегато, без резки дълбочини, плитко и подходящо за семейства с малки деца и хора, които не могат да плуват добре.

Освен да плажувате тук, Атанасовска коса е отлична изходна точка за посещение на околните местности, където природолюбителите могат да наблюдават редица представители на флората и фауната. От животинското царство най-интересни са видрата, полевката, дивата котка и етруската земеровка, която е най-малкият бозайник на света. Разбира се близостта на Атанасовското и останалите езера около Бургас е отлична предпоставка да се запознаете и с орнитоложкото богатство на района, особено по времето, когато прелетните птици (в района гнездят или си почиват над триста вида) мигрират към топлите страни или се връщат от тях.

  • Плажове
Бургас - Забележителност Плаж Атанасовска коса - Снимка 1 Бургас - Забележителност Плаж Атанасовска коса - Снимка 2 Бургас - Забележителност Плаж Атанасовска коса - Снимка 3