4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
Варна

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952608918

Наследник на древни цивилизации и надживял превратностите на времето, днес град Варна е един от най-красивите български градове, не без основание наричан Перлата на българското Черноморие. Градът е разположен на северния и западния бряг на Варненския залив и североизточния бряг на Варненското езеро. Южно от протока, свързващ залива и езерото, са единствено кварталите Аспарухово и Галата. На северния бряг са разположени основната промишлена зона и пристанищният комплекс. Североизточно от тях са разположени централната градска част с историческия център (т.нар. „гръцка махала“) и градски плаж. Разположен е амфитеатрално, следвайки извивката на Варненския залив, а около него има множество градини, лозови масиви и гористи местности. Плажната ивица е с дължина 17 км, площта й е 651 хил. кв.м.

Туризмът е един от основните отрасли в структурата на икономиката на община Варна. Курортните комплекси "Златни пясъци", 'Св. Константин и Елена", "Ривиера" и "Слънчев ден" са световноизвестни, а три от тях са печелили наградата Син флаг за най-добър плаж. Курортите предлагат множество възможности за спорт, балнеолечение и развлечения.

Градът е населяван от дълбока древност, като е бил един от най-големите антични градове по Черноморието. От този период са останали множество паметници, част от които са в експозицията на Историческия музей. В нея са представени и находките от Варненския некропол, най-старото златно съкровище в света датиращо от преди шест хиляди години. Природните и исторически забележителности около Варна, сред които са защитените местности "Аладжа манастир”, "Казашко", местността "Екопарк - университетска ботаническа градина" и природен парк "Златни пясъци”, създават допълнителни условия за отдих и туризъм.

Катедралният храм Св.Успение Богородично се е превърнал в емблема на морската столица, също така Пантеонът, Часовниковата кула, построена през 1880 г., която се намира срещу катедралата в центъра на града. В центъра на Морската градина се намира Варненският зоопарк. Недалеч от него е и Терариумът “Екзотик Зоо”, в който могат да се видят различни екзотични животни. Делфинариумът е една от любимите атракции за децата и гостите на Варна. Има всекидневни представления независимо от сезона. Там има и сладкарница с панорамни стъкла, от където могат да се наблюдават подводните игри на делфините. Аспаруховият мост е най дългият мост в България и свързва градският център с кварталите Аспарухово и Галата. Известен е с бънджи скоковете, които се организират. Във Варна се организират и множество фестивали, най-популярният от които е международния хоров събор, организиран в края на месец май. През юни се провеждат международните театрални празници – част от фестивала "Варненско лято". Популярен е и международния фестивал за оркестри и ансамбли, изпълняващи класическа музика през юли и август. Други важни културни събития са: Фолкорен фестивал с чуждестранно участие, който се провежда през Август, Международния кинофестивал “Любовта е лудост” през Септември, Фестивала на българската кинематография “Златната Роза” и Фестивала за куклено театрално майсторство “Златният делфин” през Октомври.

Нов културен и туристически информационен център се намира в центъра на Варна, на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, срещу Катедралата.

Варна - Забележителност Варна - Снимка 1 Варна - Забележителност Варна - Снимка 2 Варна - Забележителност Варна - Снимка 3 Варна - Забележителност Варна - Снимка 4 Варна - Забележителност Варна - Снимка 5 Варна - Забележителност Варна - Снимка 6 Варна - Забележителност Варна - Снимка 7 Варна - Забележителност Варна - Снимка 8