3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Драматичен театър Стоян Бъчваров

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, 1, пл. Независимост
имейл:
drama_varna@yahoo.com
телефон:
0035952669652

Драматичен театър ”Стоян Бъчваров” е културният символ на град Варна.

Създаден е през 1921 година с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Той има една от най-красивите театрални сгради в страната, проектирана от архитект Никола Лазаров и окончателно завършена през 1932 година, благодарение доброволната помощ на варненската общественост, която набира средствата чрез фондови марки.

Фондовите марки за доизграждане на театъра се прибавят към всеки хляб, всеки билет за кино, за градско увеселение, за баня, за плаж. За по-малко от месец се събират 1 милион лева. И управителното тяло на Народната театрална кооперация отпуска заем от 2 милиона лева. При довършване на строежа се правят известни промени: сцената е разширена от двете страни и в дълбочина от арх. Дабко Дабков. Строежът е завършен от градския архитект Желязко Богданов.

На 5 юни 1932 г., сградата е тържествено открита.

Драматичен театър “Стоян Бъчваров” е репертоарен театър. В продължение на девет десетилетия той води успешен диалог със своята публика, търси нови форми на театралния език при реализирането на пиеси както от световната и българската класика, така и от съвременната драматургия. Всеки творчески сезон ДТ “Стоян Бъчваров” поддържа в афиша си по 14 заглавия, 6 от които премиерни, като всеки месец посреща в своите салони по 3 500 зрители.

Драматичен театър - Варна е млад по дух театър, който приема предизвикателствата на времето и съвременните тенденции в изкуството. Той не се страхува да прекрачи отвъд познатото, отвъд традиционното разбиране за театър. Неговата цел е създаването на продукция, която достойно да участва в диалога между културите на страните от Европейската общност.

  • Театър

Работно време: 11:00 до 19:00

Варна - Забележителност Драматичен театър Стоян Бъчваров - Снимка 1 Варна - Забележителност Драматичен театър Стоян Бъчваров - Снимка 2