3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Морска градина

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
+35952608918

Морската градина е един от символите на град Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й.

Внушителният централен вход на Морската градина оформен с колони е построен през 1939 година по прокет на тогавашния главен архитект Георги Попов. След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Идеята му се възприема доста скептично от местния парламент, който отпуска незначителна сума за начинанието. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения.

Морската градина на Варна предлага множество възможности за забавления – в нея има амфитеатър, астрономически комплекс, обсерватория, планетариум и кула, много развлекателни площадки и малък гребен канал за деца, басейн за водни колела и зоопарк. Летният театър е център за много прояви, като най-съществени от тях са Варненските музикални дни, световноизвестният Международен балетен конкурс и дните “Варненско лято” - триенале на изкуствата. Възможностите за хранене и забавления също са богати – крайбрежни ресторанти, пицарии, бистра, бирарии, заведения за бързо хранене, клубове и дискотеки. Уникалността на варненската морска градина идва от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт.

Ако отидете във Варна и не се разходите в Морската градина, то все едно не сте били там. Парка се простира по почти цялото крайбрежие на морската столица и със своите прохладни алеи и пейки, от които се разкриват прекрасни гледки към морето и корабите, е любимо място за разходки както за варненци, така и за гостите на града.

Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 1 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 2 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 3 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 4 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 5 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 6 Варна - Забележителност Морска градина - Снимка 7