4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Туристическа Атракция
Клептуза - най-големият карстов ...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
icvelingrad@b-trust.org
телефон:
+35935958401

Едно от седемте чудеса на Чепинския край е Клептуза - най-забележителният, романтичен и тайнствен кът на Велинград. Природният феномен Клептуза е най - големият карстов извор в България, всяка секунда от него извира до 1200 литра студена вода. Големи количества от тази вода се ползват за питейни нужди, другата част от водата образува две чудно красиви езера, които след това се вливат в Чепинска река, а от нея - в река Марица и Бяло море. От карстовия извор на Юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк, който се посещава от жителите на курорта и от неговите гости, особено през лятото. Едни от най-ценните дървета в парка от създаването му до днес са двете гинко билоба. Не пропускайте да им се полюбувате. Това е наистина уникален реликтен вид, който се среща на много места в Япония и Китай, особено край храмовете, но у нас е паркова рядкост.

Всяка година на големият християнски празник Богоявление - Йордановден в студените води на езерото Клептуза се хвърля богоявленския кръст.

Интересен факт е, че източно над Клептуза се намира пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел - най-важната пресечна точка България. До там има маркирана туристическа пътека, тръгваща от Клептуза.

Близо до Клептуза е прочутата пещера Лепеница, която е позната главно с подземната река, по която се простира. Това културно-природно богатство е популярно и с още нещо. Там са намерени седемте пещерни бисера, които в настоящия момент са в Природонаучния музей в София.

Велинград - Забележителност Клептуза - най-големият карстов извор в България - Снимка 1 Велинград - Забележителност Клептуза - най-големият карстов извор в България - Снимка 2 Велинград - Забележителност Клептуза - най-големият карстов извор в България - Снимка 3 Велинград - Забележителност Клептуза - най-големият карстов извор в България - Снимка 4