3 stars 3 stars 3 stars

Град
Видин

Price comment  Цена:
адрес:
Видин
имейл:
tourism.obshtinavidin@gmail...
телефон:
+35994609468

Градът е разположен на р. Дунав и е първото голямо българско пристанище по течението на реката. Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин.

Крепостта Баба Вида , намираща се на брега на Дунав, е главната забележителност на града. Тя е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България . Около крепостта е изкопан дълбок ров, който е бил пълнен с вода. В крепостта има театрална сцена и музикална експозиция. Видин е най-големият град в близост до българския природен феномен Белоградчишките скали и пещерата Магура. Друга забележителност е Турският конак "Колука" , който е построен през втората половина на XVIII век. По-късно е значително видоизменен - след Освобождението са вмъкнати елементи от българската възрожденска архитектура, а днес е преустроен в музей. Паметникът на Бдинци е издигнат на централния площад на града в памет на загиналите офицери и войници през двете Балкански войни и Първата световна война. Има и костница на загиналите по време на Сръбско - Българската война през 1885 година. Много интересна е Кръстатата казарма - паметник на културата с регионално значение, в нея е уредена етнографска сбирка на Историческия музей. През вековете гр. Видин винаги е бил регионален център на различни религии и поради това днес е богат на храмове. Катедралният храм "Св. Димитър" е втората по големина църква в България след Александър Невски, строен е през XVII в. През същия век са строени и църквите "Св. Пантелеймон" и "Св. Петка", които са вкопани наполовина в земята и са издигнати върху основите на по-стари храмове. Гордост за видинчани е крайдунавската градска градина. Паркът се простира около километър покрай река Дунав като започва от речната гара и сига до крепостта Баба Вида. Той е любимото място за разходка на всички жители и гости на Видин. Под дебелите сенки на вековните дървета се усеща прохлада и мирис на вода, особено приятни през летните жеги.

Паркът е изграден по образец на английските и австрийските паркове с много добре оформени чимшири и храсти, разположени в красиви и чисти зелени поляни. Тревата се поддрържа зелена и свежа с изобилие от цветя. Короните на огромните дървета са образували свод над широката централна алея за пешеходци и колоездачи. Много забележителности могат да се видят там: речната гара, Художествената галерия, Телеграф капия, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, крепостта Баба Вида, както и много други исторически паметници.

В парка има и много заведения, разположени покрай реката, откъдето гледката към Дунава и румънския бряг е невероятна. Особено удоволствие е посещението на крайдунавската градина вечер, когато тя се оживява от хора и музика, а във въздуха се носи аромата на цветята и реката. Уморен от разходката, човек може да поседне и в едно от наколкото корабчета, примамливо светещи в реката и превърнати в екзотични ресторантчета, за да се разхлади и да похапне вкусни ястия от риба и деликатеси.

Видин - Забележителност Видин - Снимка 1 Видин - Забележителност Видин - Снимка 2 Видин - Забележителност Видин - Снимка 3 Видин - Забележителност Видин - Снимка 4 Видин - Забележителност Видин - Снимка 5 Видин - Забележителност Видин - Снимка 6 Видин - Забележителност Видин - Снимка 7