2 stars 2 stars

Музей
Враца - Музей на детето

Price comment  Цена:
адрес:
Враца, 2, ул. Давид Тодоров
имейл:
телефон:
+35992627097

Намира се в къщата-музей „Григорий Найденов”, в центъра на Враца и също като Музеят на файтоните е част от етнографския комплекс на града, наречен Софроний Врачански.

Едната половина от музея (долната част) представя бита на децата от селата, а другата (горната) на тези от градовете. Става дума за втората половина на 19ти и първата половина на 20ти век.

Играчките на селските деца са ръчно правени, с голяма сръчност и изобретателност, от каквото попадне – шумата, старите дрехи и дървото са често срещани материали. Обикновено са представлявали кукли на хора и животни, чийто глави често са се изработвали от кратунки. Дрехите на децата от село са по-прости, удобни и здрави, но детското и шареното също присъстват, застъпени по някакъв простоват и селски начин. Има мънички стомни, изпъстрени с жизнерадостни цветове – заместител на детските шишета и бибероните.

Градските хлапета пък са имали по-прецизни и скъпи дрехи и играчки, представени на горния етаж. Изложени са серийно произвеждани играчки, с по-изящни цветове и форми и по-прецизна изработка, шапчици, не селски забрадки, шарени детски столчета, дървени играчки издялани във форми на коне, войници, птици и други, детски книжки, барабанче, кубчета. Показаните дрешки са от по-скъпи материи, със по-сложни бродерии и картинки. Има също и бебешки дрешки, малки чорапки и лигавници. Гордостта на уредниците на музея представлява луксозна бебешка количка, изложена на показ след дълга и внимателна реставрация. Голяма рядкост е също и детското креватче, чийто метални табли са изрисувани с приказни картинки.

В двете изложби са подредени и много снимки от онези времена, който също помагат на хората от модерното време да си представят как са били отглеждани техните прабаби и прадядовци.

Враца - Забележителност Враца - Музей на детето - Снимка 1