3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Тодорини кукли

Price comment  Цена:
адрес:
Вършец
имейл:
tic_varshets@abv.bg
телефон:
0035995273156

Началната точка на екопътека „Тодорини кукли” се намира в местността Зелени ден, в непосредствена близост до квартала на Вършец - „Заножене”. Оттук тя се изкачва през една от най-живописните части на старопланинския дял Козница до високия 1785 метра връх Тодорини кукли.

Преходът е сравнително труден заради голямата денивелация и общата си продължителност от около осем часа. Всички усилия обаче си заслужават, защото екопътека „Тодорини кукли” предлага на туристите невероятно многообразие от забележителности – едноименния връх, вековни букови гори, могъщи планински склонове, а за финал и посещение на Клисурския манастир, който е построен през XIII век и е третият по големина в България.

Изкачването от изходната точка до връх Тодорини кукли е сравнително стръмно, но не много продължително (около 5 километра). Ако изберете подходящи метеорологични условия, ще можете да се насладите в цялото им величие на забележителните панорами, които се разкриват по време на изкачването и от върха. Тодорини кукли е един от най-красивите върхове в цяла Западна Стара планина. Първенец е на страничния спрямо главното било дял Козница.

С него е свързана вълнуваща легенда, според която младата Тодора решила да даде пример на момците от близкото село Спанчевци, които не посмели да се качат на върха през нощта. По изгрев тя тръгнала нагоре, обещавайки, че ще забие къделята си (кукла на местния диалект) на най-високата от трите чуки, образуващи върха. Красавицата успяла да се изкачи, но, когато забила къделята си в земята, неусетно закачила за нея и полите на премяната си. Тръгвайки да се прибира, Тодора се стреснала, защото си помислила, че зъл дух я държи за дрехата и сърцето й се пръснало. Оттогава върхът носи името Тодорини кукли (къдели).

Слизането към Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий” е не по-малко живописно от изкачването до старопланинското било. Пътеката се вие през прохладна гора от вековни буки, издигащи правите си, могъщи стволове на десетки метри височина. Манастирът е основан по време на управлението на цар Иван Асен II (вероятно през 1240 година). По време на османската власт по българските земи е разрушаван и ограбван неколкократно, но местното население го възстановява със завидна упоритост. За последно той е издигнат през 1869 година, като впоследствие са пристроени допълнителни крила.

От Клисурския манастир туристите могат да се върнат във Вършец пеш, с автобус, велосипеди и дори с файтон. Общата дължина на екопътека „Тодорини кукли” е около 10 километра, но при подходящи метеорологични условия тя е достъпна за всеки любител на природните и културни забележителности.

  • Екопътека
Вършец - Забележителност Екопътека Тодорини кукли - Снимка 1 Вършец - Забележителност Екопътека Тодорини кукли - Снимка 2 Вършец - Забележителност Екопътека Тодорини кукли - Снимка 3 Вършец - Забележителност Екопътека Тодорини кукли - Снимка 4 Вършец - Забележителност Екопътека Тодорини кукли - Снимка 5