3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Габрово - Музей на образованието

Price comment  Цена:
1
адрес:
Габрово, 15, ул. Априловска
имейл:
nmo@abv.bg
телефон:
+35966800440

Музеят е създаден през 1973 г. и е разположен в западната част на историческата сграда на Априловска гимназия , която е обявена за паметник на културата през 1979 г. Априлското училище е първото българско светско училище, създадено 1835г. Напоследък май се оказва, че всъщност Чипровското е възникнало 200 години преди него, но това не се учи в училище. Та в Априловсокото са получили образованието си видни българи като Алеко Константинов, Емануил Манолов. Пред сградата се намира паметникът, а в двора - гробът на идеолога на новобългарското образование - Васил Априлов.

Музейната експозиция е разположена в пет зали, проследяващи историческия път на българската просвета и образование от IX до края на XX век. Тук ще разберете, че през IX век България първа от европейските държави създава своя църква, училище и книжнина, а старобългарският език се утвърждава като трети литературен език след старогръцкия и латинския. До Освобождението в България има 1500 основни, 50 мъжки класни, 20 девически класни училища, 3 гимназии и 4 специални училища. Но най-лябопитна от този период е пълната възстановка на класна стая от взаимното училище от онова време. В музея се съхраняват оригинали от Плиска и Преслав / IX век/, шест издания на “Рибния буквар” /1824 – 1862 г./, колекция български учебници от Възраждането до наши дни, личната библиотека на Васил Априлов, уреди и апарати по физика от края на XIX век и много други интересни експонати. Към музея функционира и специализирана педагогическа библиотека с над 28000 тома, както и фотолаборатория, аудиовизуално студио, зала за временни изложби, видеозала.

Музеят не работи през уикенда. Ако желаете беседа ще заплатите 3 лв.

Работно време: 08:00 до 18:00

Габрово - Забележителност Габрово - Музей на образованието - Снимка 1 Габрово - Забележителност Габрово - Музей на образованието - Снимка 2 Габрово - Забележителност Габрово - Музей на образованието - Снимка 3