3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Соколски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Габрово
имейл:
tour_info@gabrovo.bg
телефон:
+359886308017

Соколският манастир се намира на 12 км от Габрово и само на 4 км от Етъра, по горното течение на река Янтра. Природата наоколо е прекрасна, а светата обител се е съхранила през вековете и е много добре поддържана.

Соколският манастир е основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен Соколски. Съвместно с йеромонах Агапий, той построил малка църква. През 1862 г. църквата е богато украсена с живопис от поп Павел Зограф и сина му Николай от Шипка.

Манастирът е построен на харамийското сборище Сокола. Някога тук се сбирали свободни момци, чувствали се като соколи. Идвали тук с пищови и шишанета да се обучават в стрелба. До тук се стига по пътя от Габрово за националния архитектурен музей "Етъра". След това се поема нагоре, пресичайки малък поток до излизането на чудесна зелена поляна.

В манастира Йосиф Соколски разкрива книжовен център. Поканва известния учител Неофит Бозвели. Училището е открито през 1836 г.

Манастирът става място, където отсяда четата на капитан Дядо Никола (1856 г.). Турците разбиват четата, а осем от четниците увисват на бесилката на скалите край манастира, а телата им са хвърлени в пропастта. Куките на бесилките още напомнят за съдбоносните събития. Уста Кольо Фичето построява каменна чешма с осем чучура в прослава на този подвиг. Април 1876 г. отново въвежда монасите в революционните събития. Двеста и двадесетте соколи на войводата Цанко Дюстабанов намират място тук. От тук тръгва пътят към Голготата с благословия на монасите. Бият се храбро при Кръвеник и Ново село, остават безсмъртни, а воеводата им увисва на бесилката в Търново.

Музеят пази спомените от това героично време. Стари икони, рисувани от Захарий Зограф се съхраняват тук.

По време на Руско-турската война 1877-1878 г. манастирът е превърнат във военна болница.

Понастоящем манастирът е постоянно действащ и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Манастирът е обявен за паметник на културата.

  • Манастири

Работно време: 09:00 до 18:00

Габрово - Забележителност Соколски манастир - Снимка 1 Габрово - Забележителност Соколски манастир - Снимка 2 Габрово - Забележителност Соколски манастир - Снимка 3