3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Букоровски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Годеч
имейл:
телефон:

Специфична особеност на Букоровския манастир "Св. Георги Победоносец", която го прави уникален за територията на страната ни, е, че той е единственият у нас с пет църкви. В света има само още един подобен манастир.

Манастирът е наречен на един от най-почитаните светци в Източно православната църква. По времето на император Диоклетиан Георги бил редовен войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, в наши дни той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия и Черна гора. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

Поради оскъдните данни, с които разполагаме за историята на светата обител, се смята, че около него има някаква тайнственост. Едно е сигурно обаче - че е построен върху останките на пет стари църкви – „Св. Георги”, „Св. Петка”, „Св. св. Кирил и Методий”, „Св. Неделя” и „Вси Светии”. Понастоящем функционира само църквата „Св. Георги”. Именно в района на петте църкви е открит издялан от камък календар. След проучване се оказва, че това е най-старият календар, откриван в Европа. Той представлява 12-годишен циклов прабългарски календар, фиксиращ абстрактно движението на съзвездията върху черупка на костенурка. И до ден-днешен се пази камъкът, върху който е намерена „костенурката”.

В наши дни Букоровският манастир не се обитава от монаси. Поддръжката му е поверена на баба Цеца. На големи празници в манастира се отслужва литургия от свещениците от Софийския храм „Св. Петка Параскева”. Ежегодно при манастира се организира и събор.

До Букоровския манастир „Св. Георги Победоносец”, разположен до едноименно село и на 8 км от град Годеч, се стига като се мине през града и се поеме по пътя към Туден и Разбоище. От главния път след Туден и преди Разбоище има отбивка в ляво, която е обозначена с табела към манастира, откъдето до светата обител разстоянието е малко повече от километър по черен път между нивите. Бъдете внимателни при дъжд, защото пътят става доста разкалян и трудно проходим. В Букоровския манастир не се предлагат храна и пренощуване.

Съвсем близо до светата обител можете да разгледате природния феномен "Котлите". Става дума за водопад на няколко нива с формата на преливащи един в друг котли.

  • Манастири
Годеч - Забележителност Букоровски манастир - Снимка 1 Годеч - Забележителност Букоровски манастир - Снимка 2 Годеч - Забележителност Букоровски манастир - Снимка 3 Годеч - Забележителност Букоровски манастир - Снимка 4 Годеч - Забележителност Букоровски манастир - Снимка 5