3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Беляр

Price comment  Цена:
адрес:
Горно Озирово
имейл:
телефон:

Пещера Беляр се намира в местността Студените Корита близо до село Горно Озирово, Община Вършец. Няма изградена маркировка и намирането и е сравнително трудно. До нея се достига като от село Горно Озирово се тръгне посока изток, по левия ръкав на река Черна река. Терена е лесен полегат и лесен за достигане на крайната цел, но не и подходящ през зимните месеци. Твърди се, че реката извира именно от пещерата.

Дълбока е 282 метра и дълга 2560 (23-та по-дължина пещера в България и на пето място по дълбочина).

Започва с тесен вход и 13-метров отвес. Преминава се през множество големи пещерни галерии, следвайки пътя на подземната рекичка. Протежението и е сравнително богато на пещерни образувания. Съставена е от скала и варовик, което е типично за повечето пещери в този регион. Пещерата е бедна на флора и фауна, тъй като е трудно достъпна пропаст. Обитава се от няколко вида паяци, като за някой се счита че са напълно слепи.

За покоряването й са нужни около 7-8- часа добра подготовка, като е желателно да има и опитен водач.

Най-красивата зала се намира на дълбочина 250 метра. В долния и край, след две прагчета изведнъж се влиза в тесен меандър, който завършва със стеснение. До тук са 300м. дължина и -208м. денивелация. Това е предишното дъно на пещерата.

Изследването на пещера Беляр все още не е завършено. Последната промяна на картата е от 1968 година, като в последствие се променя дълбочината.

Пещера Беляр се намира на територията на Природен парк ''Врачански Балкан'', който от март 1997 година е обявен за обект с международно значение. Резерватът е поставен под режим на строга защита. Тук се срещат редките и застрашени: египетски лешояд, сокол скитник, орел змияр, безопашат мишелов, осем вида от представителите на прилепите.

В околностите на селото има много красиви и забележителни гледки. Носят се множество легенди,има стар римски път, както и много други пещери и дупки.. Говори се, че Вълчан войвода е заровил парите си в пещера минаваща под връх Стрешер (най-високият наоколо).

  • Пещери
Горно Озирово - Забележителност Пещера Беляр - Снимка 1 Горно Озирово - Забележителност Пещера Беляр - Снимка 2 Горно Озирово - Забележителност Пещера Беляр - Снимка 3