3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Иванова Вода

Price comment  Цена:
адрес:
Добростан
имейл:
телефон:

Пропастна Пещера "Иванова вода" се намира в близост до село Добростан, на около 26 км от Асеновград и на 45 км от Пловдив. Изходен пункт за достигане на пропастта е хижа Марциганица, до която се достига от Асеновград, през село Добростан. До хижата лятно време има автобус, който зимата много рядко върви, което затруднява достъпа до хижата, поради голямата денивелация за изкачване. Удобно е да се достигне до района с автомобил, въпреки че част от пътя е без асфалтова настилка.

От хижата се тръгва обратно по пътя за селото. При разклона за Бачковския манастир се тръгва наляво. Минава се през борова горичка, като се губи постоянно височина. Пътеката излиза на поляна с каптаж. Завива се вдясно (север), подминава се чешма с дълги, дървени корита и се насочваме към най-ниската точка на сляпата карстова долина, наречена “Водите”. Входът на пещерата се пада отляво, в основата на добре изразен скален венец.

Село Добростан възниква по време на помохамеданчването на българите през Османското робство. Много легенди и предания за смелите подвизи на българите са останали от този период.

Пещерата носи името на една смелата Ивана, която спасила родопските села от набезите на османските завоеватели. Турците принудили Ивана да ги преведе през тайните пътеки на Родопите, за да организират засада и да убият местните, които се съпротивлявали. Ивана повела турците през непристъпните родопски склонове, но вместо да им покаже пряк път, тя ги водела към смъртта. За да ги убеди да влязат в пещерата Ивана казала на турците, че през пещерата минава таен проход. Турците влезли в пещерата и неочаквано попаднали в дълбоките води на пещерното езеро. Заедно с тях умира и смелата българка.

Местните хора наричат пещерата "Иванова вода", за да се помни вечно подвигът на смелата Ивана.

Днес пещерата е неблагоустроена. Ако решите да я посетите се снабдете с необходимата екипировка. Не поемайте излишни рискове. Ако искате да разгледате пещерата по-обстойно тръгнете с подготвен водач. Той ще ви разкаже повече и за самата пещера, както и за легендите свързани с нея.В пропастта е желателно да се прониква есенно време поради наличието на по-малко вода. При по-голямо количество вода е добре да се носи лодка.

  • Пещери
Добростан - Забележителност Пещера Иванова Вода - Снимка 1 Добростан - Забележителност Пещера Иванова Вода - Снимка 2 Добростан - Забележителност Пещера Иванова Вода - Снимка 3