3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Дуранкулак - курорт и езеро

Price comment  Цена:
адрес:
Дуранкулак
имейл:
tic@ob-shabla.org
телефон:
+35957434088

Село Дуранкулак е най-северното българско черноморско селище, разположено на 18 км северно от град Шабла и на 6 км. от границата ни с Румъния. Дуранкулак предлага на госите си уникална възможност за съчетание на културен, еко и морски туризъм. Името на селото е с турски произход и се превежда “стоящо ухо“ заради формата на езерото, което се намира до него. Югоизточно от Дуранкулак, разделено от морето с широка пясъчна коса се намира Дуранкулашкото езеро. То е обявено за защитена местност. Ако сте любител на прородата непременно посетете езерото. Ще видите редки и застрашени растителни, пернати и животински видове. Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Вземете си бинокъл и фотоапарат и се насладете на истинската дива природа. Езерото е и единственото в България доказано находище на див шаран.

Дуранкулашкото езеро предлага и още нещо уникално за България. В езерото са се образували два острова. Единият е с частен имот, а на територията на другия е изграден първия праисторически музей на открито в България. На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е. Открит и изследван е и най-големият засега праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина.

Археологически комплекс „Големия Остров” на Дуранкулашкото езеро се намира в непосредствена близост до главен международен път Е87. Достъпен е по асфалтиран път за автомобили и автобуси. Има и паркинг, така че ако сте любител на културния туризъм, непременно посетете Дуранкулашкото езеро и археологичния комплекс.

Възможностите за културен и екотуризъм спокойно можете да съчетаете с истинска почивка на море. Село Дуранкулак предлага семейни хотели, частни квартири и къмпинг с бунгала в непосредствена близост до морето. Ако все още не сте решили къде да почивате през лятото, открийте красотата на северното ни Черноморие, изберете Дуранкулак и се възползвайте от възможностите за активен отдих съчетан с културен и екотуризъм.

  • Езера
  • Курорти
Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак - курорт и езеро - Снимка 1 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак - курорт и езеро - Снимка 2 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак - курорт и езеро - Снимка 3 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак - курорт и езеро - Снимка 4 Дуранкулак - Забележителност Дуранкулак - курорт и езеро - Снимка 5