3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Етрополски манастир

Price comment  Цена:
3.00
адрес:
Етрополе
имейл:
телефон:
00359887982089

В подножието на старопланинския Черни връх (1070 м) се намира Етрополският манастир „Св. Троица”. Основаването на светата обител се датира още в средновековието и се свързва с пребиваването на светеца Иван Рилски – най-таченият български светец. По онова време той се бил установил в една от пещерите в близката местност Варовитец.

Ако трябва веднага да изтъкнем достойнствата на православния манастир, ще споменем, че през XVI-XVII в. след Рилския манастир той е бил най-значимият книжовен и просветен център в българските земи. Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина. Известни са имената на йеромонах Рафаил, граматик Бойчо, дякон Драгул, дякон Йоан, даскал Дойо, йеромонах Данаил и др. Именно в Етрополския манастир възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. В светата обител са написани десетки ръкописни книги, украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. В наши дни почти всички интересни книжовни и художествени паметници, открити в Етрополския манастир "Св. Троица", се съхраняват в музеи, библиотеки и галерии.

Любопитен момент в историята на манастира е фактът, че е бил убежище на революционера Васил Левски. Борецът за свобода неведнъж е намирал спокойствие и укритие от преследващите го турски власти. В наши дни е запазено скривалището му. То било приготвяно от игумена по онова време – Хрисант. Според разказите на стари етрополци скривалището е изкопано от Вълко Цолов Топалски, сподвижник на Левски, член на Правешкия таен революционен комитет, участник в обира на орханийската хазна в прохода Арабаконак през есента на 1872 г. и диарбекирски заточеник.

Етрополският манастир предлага стаи за нощувка със самостоятелен санитарен възел. Цената на легло е 6 лв. Храна се предлага само за по-големи групи туристи. Разположен само на 2 км от с. Рибарица, на 5 км от гр. Етрополе и на 40 км от гр. Тетевен, пътят до манастира е устроен добре. Използва се отбивката малко преди село Рибарица. До манастира, наричан още Варовитец, заради варовиковия камък, с който е изграден, можете да стигнете и пеша. От селото до обителта ще вървите около 30 минути пеша, а ако тръгнете от град Етрополе , ще ви коства около час.

  • Манастири
Етрополе - Забележителност Етрополски манастир - Снимка 1 Етрополе - Забележителност Етрополски манастир - Снимка 2 Етрополе - Забележителност Етрополски манастир - Снимка 3