3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Железница - връх Бе...

Price comment  Цена:
адрес:
Железница
имейл:
dppvitosha@iag.bg
телефон:
0035929895377

Този туристически маршрут започва в центъра на село Железница. То е разположено в близост до София и е свързано със столицата чрез няколко автобусни линии. Това го прави предпочитана изходна точка за планинарски преходи във Витоша. От площада се тръгва към моста на Железнишка река, от който се продължава по сравнително тясна пътека, следваща левия й бряг. Движейки се срещу течението, само няколко минути по-късно трасето пресича шосето от София за Самоков и поема по черен път.

Именно тук започва стълбова маркировка, която извежда до хижа “Физкултурна”. Скоро се минава покрай тепавица, а плавното набиране на височина продължава успоредно на долината на реката, докато се достигне до широко заравнение, на което маршрутът пресича Нископланинската обиколна пътека. Тук е изграден кът за отдих.

На това място трасето се отделя от стълбовата маркировка и продължава по левия бряг, срещу течението на Железнишка река. В началото долината е сравнително широка, но след около километър започва да се стеснява и пътят се превръща в тясна пътека, която скоро се прехвърля на десния бряг. Тук се разделят две разклонения, като трасето продължава по дясното от тях.

Не след дълго се стига до водослив и пътеката започва да следва десния склон на Загорчов дол. Маршрутът минава през красива букова гора, като около половин час след отделянето си от Железнишка река достига до извор с хубава, студена вода. Само на приблизително пет минути оттук се излиза на черен път и се продължава по него до местността Поища. Както показва и името й, тук също има няколко извора. Трасето продължава на югозапад и се изкачва на седловината между върховете Голям Кечек и Белчева скала. Оттук посоката се променя на северозапад и постепенно се изкачваме до крайната точка на маршрута.

Връх Белчева скала (1831 метра надморска височина) представлява малка тревиста полянка с разхвърляни тук-так каменни купове. Името му идва от грамадна скала на северния му склон. Според легендата от нея се хвърлил някой си вол Белчо. Оттук при хубаво време се разкриват красиви гледки към Източна и Южна Витоша, Северна Рила, Плана и Верила. Допълнителен стимул за истинските планинари е фактът, че тази част на Витоша е сравнително рядко посещавана.

Продължителността на прехода е около 2 часа и половина. Денивелацията обаче е доста сериозна - 830 метра, така че трябва да се чувствате уверени във физическата си форма. Нужно е и да сте добре информирани за метеорологичната прогноза, както и да сте отлично екипирани.

  • Маршрути
  • Върхове
Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - връх Белчева скала - Снимка 1 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - връх Белчева скала - Снимка 2 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - връх Белчева скала - Снимка 3 Железница - Забележителност Маршрут Село Железница - връх Белчева скала - Снимка 4