3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Ивайловград ...

Price comment  Цена:
адрес:
Ивайловград
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
00359883460097

Изходната точка на този маршрут е Ивайловград, една сравнително малко позната туристическа дестинация, която обаче има много достойнства, сред които изпъкват античните паметници, запазената възрожденска архитектура, няколкото защитени местности в непосредствена близост и невероятните природни красоти на района.

Като цяло маршрутът е създаден така, че да запознава любителите на колоезденето, които предприемат пътуване по него, с красотите на това не особено познато кътче от Родопите – селца със съхранена традиционна архитектура, впечатляващи културни забележителности и защитени местности, създадени, за да съхранят великолепната природа в района. От началната точка се поема към характерния квартал „Лъджа“ (на юг), като трасето се изкачва плавно. Веднага пред очите ви започват да се разкриват красиви гледки към Ивайловград и Тракийската низина.

След като пресечете „Лъджата“, маршрутът ви отвежда към античната вила „Армира“, преминавайки през земеделски площи, по-голямата част от които са покрити с отлично поддържани лозови масиви. Когато разгледате отлично запазената и реставрирана древноримска вила, трасето ще ви отведе до село Свирачи (община Ивайловград, област Хасково), преминавайки през гъста гора, която може да ви даде така желаната прохлада в горещите летни месеци.

Трябва да внимавате, тъй като пътят ви не влиза в селото, а го заобикаля от северната му страна, където се намира античният некропол, известен като Голямата могила. Маршрутът отново минава през лозови масиви, давайки ни възможност да се насладим на великолепни панорамни гледки към южните ни съседки Гърция и Турция. След само четири километра плавно спускане достигаме до защитената местност „Ликана“, където е и крайната точка на маршрута. Тук е изградена хубава чешма, край която можете да разположите палатката си или просто да се пъхнете в спалния чувал, наслаждавайки се на великолепната природа и звездното небе.

„Ликана“ има територия от само три хектара и е обявена през 1992 година, за да съхрани неповторимото за България разнообразие от орхидеи. Тук се срещат цели петнадесет вида от красивото цвете, най-впечатляващи от които са пирамидалния анакамптис, паяковидната и двурогата пчелица, обикновената пърчовка и пеперудовидният салеп.

Други редки за страната ни видове са монпелийската телчарка и върбинковата какула. Местността е ценна и от гледна точка на това, че е местообиталище на различни редки влечуги - костенурки, змии и гущери. Дори и да не сте познавачи на флората и фауната обаче, няма как да не оцените по достойнство впечатляващото съчетание от гора и открити тревни площи, даващо ви възможност да се насладите на красотата на Източните Родопи.

  • Маршрути
  • Резервати
  • Веломаршрути
Ивайловград - Забележителност Велосипеден маршрут Ивайловград – защитена местност Ликана - Снимка 1 Ивайловград - Забележителност Велосипеден маршрут Ивайловград – защитена местност Ликана - Снимка 2 Ивайловград - Забележителност Велосипеден маршрут Ивайловград – защитена местност Ликана - Снимка 3 Ивайловград - Забележителност Велосипеден маршрут Ивайловград – защитена местност Ликана - Снимка 4