4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Туристическа Атракция
Залив Болата край нос Калиакра

Price comment  Цена:
адрес:
Каварна, нос Калиакра
имейл:
tic@balchik.bg
телефон:
+35957971087

От северната страна на нос Калиакра се намира малко заливче с пристанище, наречено Болата. Това е лиман и тясна клисура, която се врязва в брега до бивша военна зона. От двете й страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра.

Болата е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ. Тук могат да се наблюдават земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика - едно от основните пътища за миграция на прелетните птици.

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра. Ако се продължи на север, покрай високия отвесен бряг може да се стигне до прочутата местност Тауклиман и курорта “Русалка”.

В този случай се минава през района на ловно стопанство, където ще срещнете сърни и муфлони. В стопанството е живописната клисура Еникулак и единственото място, през което може да се слезе до морето. Минава се през къса проходна пещера. Цветовете на скалите в този район са невероятни.

Често тук може да се наблюдава и играта на делфините. Местността е благоприятна за водни спортове и риболов. На територията се намира и лека постройка, където може да се хапне.

Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 1 Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 2 Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 3 Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 4 Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 5 Каварна - Забележителност Залив Болата край нос Калиакра - Снимка 6