3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Могила Светицата

Price comment  Цена:
адрес:
Казанлък
имейл:
ct.kz@abv.bg
телефон:
0035943198259

На световната археология са известни няколко златни маски. От Микена, Тибенище (до Охридското езеро) и Синдос (до Солун). Никоя от тях обаче не прилича на маската, открита при могила Светицата. Докато те са направени от тънко златно фолио и теглото им е сравнително ниско, златната маска на цар Терес е изработена от дебела златна ламарина, 23.5-каратово злато и тежи почти 673 грама.

Уникалната находка в близост до град Шипка става факт през лятото на 2004 година. Експедицията е с ръководител ст.н.с. Георги Китов. По думите на археолога находката може да бъде оценена на няколко милиона долара. Според една от теориите могилата представлява гроб на известен одриски цар – Терес, живял през 440-480 г.пр.Хр. Тъй като маската е намерена на мястото, където трябва да стои главата на погребания, с лице нагоре, затисната с голяма каменна плоча, се предполага, че тя е използвана за фиала. Царят вдигал с ръце фиалата, изпивал виното и я слагал на лицето си. С този си акт той всявал страхопочитание сред поданиците и гостите си. Ефектът е бил впечатляващ – лицето, изобразено на маската, има индивидуални черти. Косата, брадата и мустаците са гъсти и буйни. Общият израз е на суров, решителен и жесток човек.

След откриването на маската, която е уникална за Балканския полуостров, следва нова важна находка. Изровен е златен пръстен с издълбан в него образ на олимпиец гребец. Върху разчленена плоскост е седнал гол мъж с подчертана мускулатура, с много дълъг, означен от две тънки линии предмет - весла на лодка или копия. С реалистично представеното човешко тяло и добре предадената буйна къдрава коса авторът е постигнал изключително въздействаща композиция. Изработката на пръстена е фина, а теглото му е 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега.

Третата уникална находка представлява броня от бронз. Напълно запазена, тя очертава човешкото тяло.

Колкото до самия гроб в Светицата, той ясно отразява религиозния мироглед на траките. Гробът е с размери 178 см на 316 см и е изграден от каменни плочи с облицовка. Покрит е с 6 огромни каменни плочи с формата на паралелепипед. Червено-черният бордюр, който огражда гроба, символизира границата между живота и смъртта. Откритите бедрени кости, кости от ръце и долна челюст пък, са знак, че погребаният е бил последовател на Орфей. Според легендата, певецът е бил разкъсан от вакханките край бреговете на река Хеброс.

Казанлък - Забележителност Могила Светицата - Снимка 1 Казанлък - Забележителност Могила Светицата - Снимка 2 Казанлък - Забележителност Могила Светицата - Снимка 3 Казанлък - Забележителност Могила Светицата - Снимка 4