3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Карловско пръскало

Price comment  Цена:
адрес:
Карлово
имейл:
телефон:

В подножието на връх Жълтец, в Средна Стара планина, на Стара река, е разположен прекрасният водопад Карловско пръскало. Цялата област около се намира в територията на Национален парк „Централен Балкан“, обявена за природна забележителност още през 1965 година.

Стигането до самият водопад не е предизвикателство – той се намира в непосредствена близост до хижа Васил Левски. Тя се намира в местността Голяма гюрля, на границата между Троянска и Калоферска планина, дялове на Средна Стара планина. Хваща се пътека, която се отклонява в ляво от тази, тръгваща от хижата към град Карлово. След като се пресече реката се върви по левият бряг и след кратко петнадесетминутно пътуване се достига мястото.

Височината на водния пад е над 30 метра и водите на водопада се спускат плавно по удивително симетрични и наравно разположени скални стъпалца, обгърнати от зеленината на околната природа.

  • Водопади
Карлово - Забележителност Водопад Карловско пръскало - Снимка 1 Карлово - Забележителност Водопад Карловско пръскало - Снимка 2 Карлово - Забележителност Водопад Карловско пръскало - Снимка 3