3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Вежен

Price comment  Цена:
адрес:
Клисура
имейл:
governor@lovech.government.bg
телефон:
0035968600003

Едно от красивите кътчета в Стара планина е връх Вежен. Разположен на 2198 метра надморска височина, той е най-високият в Златишко-Тетевенска планина. Характерно за планинската местност край върха е, че зимите са много сурови, температурите ниски, а силният вятър и снежните бури правят трасето много трудно за прекосяване. В последните зимни месеци и началото на пролетта снежната покривка достига дебелина до 2 метра. Затова тук често се образуват и лавини. Опитни планинари препоръчват да се снабдите с търпение и физическа сила, ако сте решили да предизвикате връх Вежен. Ако пък начинанието ви се случва през зимата – и с доста кураж. Пътят до върха е продължителен, а пейзажът при гъста мъгла предразполага към изгубване. Препоръчително е да се следва зимната маркировка и през летния сезон, когато има мъгли. При ясно време ще се насладите на разкошни панорами особено от самия Вежен. Върхът представлява обширно заравнено плато. По основното му било се движи границата на резервата Царичина. В района на Вежен се намира и единственият по-голям горски масив на бяла мура. Дървото е открито през 1839 година. То може да достигне височина от 35 метра и диаметър около 50-60 см.

Има няколко изходни пункта за изкачване на връх Вежен. Един от тях е от север при с. Рибарица. Минавайки по долините на Костина река, р. Заводна и р. Стара Рибарица се стига до хижа Бенковски. Оттук се изкачва връх Братаница, преминава се през Старопланинското конче, стига се до връх Пъпа и след още час и половина връх Вежен е покорен. Ако тръгнете от хижа Вежен, изкачването става по скален ръб, обезопасен с метални въжета. Юг възможностите за изкачване на върха са три. Най-удобният тръгва от град Клисура и е означен със синя маркировка. Минава се през главното старопланинско било при Каменната порта - седловината между върховете Вежен и Каменица - за 4 часа и 30 минути. Оттам до върха се стига за 30 минути.

В близост до връх Вихрен можете да се отдадете на културен туризъм. Можете да разгледате параклисите „Рождество Христово” в Чифлик, „Св. Троица” в Душанци и „Св. Георги” в Антон. Има няколко църкви, сред които „Св. Никола” в Клисура, „Св. Николай” в Копривщица, „Успение на Пресвета Богородица” в Клисура и др.

На разположение на туристите планинари функционират хижи Бенковски, Васильов, Вежен, Ехо, Козя стена, Момина поляна, Павел Делирадев, Планински извори и Хайдушка песен.

  • Върхове
Клисура - Забележителност Връх Вежен - Снимка 1 Клисура - Забележителност Връх Вежен - Снимка 2 Клисура - Забележителност Връх Вежен - Снимка 3