3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Паметник на Боримечката

Price comment  Цена:
адрес:
Клисура
имейл:
телефон:
+35931372095

Паметникът на Боримечката – въстаник от Клисура, паднал жертва в Априлското въстание през 1876 година, се извисява над историческия град. Автор на паметника е скулпторът Методи Измирлиев.

Истинското име на Боримечката е Иван Танков. Неговият подвиг и саможертва са възпети от Иван Вазов в епохалния му роман “Под Игото” и са увековечени в картините на известния български художник Златьо Бояджиев.

Около него е изграден комплекс ограден с декоративна ограда, има направена входна порта, поставени са няколко пейки и 2-3 маси за почивка, а до самият паметник се стига по красиво дървено мостче. Оттук се открива страхотна гледка към гр. Клисура и тя се вижда цялата като на длан. Размерите на изобразения от камък герой са внушителни и будят в човек чувство на уважение и почит към този велик българин. На първи Май в града се прави възстановка на Априлското въстание и точно около паметника се водят битките, за да се виждат от всички жители и гости на Клисура, а накрая българските въстаници се посрещат в града като победители и герои.

Клисура - Забележителност Паметник на Боримечката - Снимка 1 Клисура - Забележителност Паметник на Боримечката - Снимка 2 Клисура - Забележителност Паметник на Боримечката - Снимка 3