3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Моняк

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
municipality@kardjali.bg
телефон:
0035936167319

Ако обичате природата и сте в плен на прекрасните панорамни гледки, не можете да изпуснете това, което ви очаква при крепостта Моняк, още наричана Мнеакос. Величествена и живописна е красотата на възвишенията на Западните Родопи, язовира Студен кладенец и долината по поречието на р. Арда, видяна от 586 м надморска височина.

Първите исторически сведения за Моняк се появяват по време на Третия кръстоносен поход. По това време крепостта е важен стратегически обект на Византийската империя. През 1206 г. Моняк е обсаден от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Според сведенията на известния средновековен хронист Жофруа Вилардуен именно тук кръстоносците узнали за гибелта на император Балдуин Фландърски. Впоследствие в крепостта Моняк е проведен Баронския съвет, при който е избран новият и последен император на латинците – Хенри. През следващите векове в периода на Второто българско царство крепостта е била погранична територия, която е охранявала българските земи от набезите на византийците.

От писмените сведения, с които разполагаме днес, знаем, че Моняк е най-високата крепост в Родопите и е заемала площ от 50 дка. Било е невъзможно приятел или враг да достигне подстъпите на върха, без да бъде открит от жителите и защитниците на крепостта. Моняк е била единствената крепост в областта Ахридос, която цар Михаил II Асен не е успял да отвоюва от византийците при похода му през 1254 г.

Крепостта Мнеакос е запазила свидетелства и от времето на завладяването на българските земи от Османската империя. Грабителските набези в областта оставят опожарени градове, разрушени крепости, ограбени селища и манастири. Векове по-късно археолози ще открият скелетите на верните защитници на Моняк, до входната врата, така както ги е застигнала смъртта.

За съжаление по-голямата част от крепостта е разрушена и днес сме свидетели на малка част от твърдината. Сред останките от крепостта са крепостната стена, осемстенната кула и резервоари за вода, датиращи от XII-XIII век. Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7 8 метра. Изградена е от камъни, споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3-4 метра. При строенето на крепостта е било обърнато сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.

В наши дни добре оформен път води до крепостта. Достъпа е свободен.

  • Крепости
Кърджали - Забележителност Крепост Моняк - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Крепост Моняк - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Крепост Моняк - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Крепост Моняк - Снимка 4 Кърджали - Забележителност Крепост Моняк - Снимка 5