3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Студен кладенец - с...

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
телефон:
00359897994936

Този туристически маршрут започва от хижа “Студен кладенец”, разположена в едноименното ловно стопанство. От своя страна то се намира на южните брегове на един от най-големите язовири в България, носещ същото име. От изходната точка се върви през местността Шейтана, където можете да се насладите на великолепното речно корито на Арда. Тук реката тече през еднокилометров каньонообразен пролом, изграден от напукани андезитни скали.

От Шейтана се продължава успоредно на реката и се достига до язовирната стена. Оттук може да се вземе лодка и покрай левите брегове на язовира да се доберете до местността Сипеите, където силно напукани скали с причудливи форми се издигат направо от водите на язовира. На това място отново се слиза на брега на язовира и се продължава покрай него, за да се стигне до Коньовския залив. Върви се към село Калоянци, край което в язовира има живописен остров, впечатляващ с живописните си скални структури.

Село Калоянци възниква сравнително късно - в началото на XIX век под името Карабаслъ. Вярва се, че името му произхожда от турското словосъчетание “кара бахтлъ” (“черна съдба”), защото в миналото населението масово измирало от чума. Независимо дали тази мрачна история е достоверна, тя отдавна е част от миналото. През 1912 година селото става част от България, а след построяването на язовир “Студен кладенец” край него са построени ресторанти, хотели, бунгала и други бази за туризъм.

От село Калоянци маршрутът продължава по брега на язовира, насочвайки се към спирка “Средна Арда”. В този участък от трасето по-наблюдателните туристи могат да видят гнездящи двойки черни щъркели, избрали да се заселят във високите и недостъпни скали в околността. Последната част от този преход ни отвежда до село Звезделина, като отново се върви покрай брега на язовир “Студен кладенец”.

Селото е известно най-вече с тюрбето (гробница, малък мавзолей на мюсюлмански светци) на Назар баба. То се поддържа от местните алевии и е интересно с това, че няма покрив, защото светията не търпял нещо да го разделя от откритото небе. Край селото има и живописен широк залив, покрит с пясък и чакъл.

Целият преход е с продължителност около 4 часа. Можете да пренощувате в Звезделина или да вземете някоя от редовните автобусни линии до Кърджали.

  • Маршрути
  • Хижи
Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Студен кладенец - село Звезделина - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Студен кладенец - село Звезделина - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Студен кладенец - село Звезделина - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Студен кладенец - село Звезделина - Снимка 4