3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Зоопарк Кюстендил

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Кюстендил
имейл:
телефон:
0035978551166

Кюстендилският зоопарк е една от туристическите атракциите на град Кюстендил. Разположен е южно от града, в лесопарк Хисарлъка. Зоопаркът е създаден през далечната 1962 година, като първоначално идеята е била да бъде създаден малък зоокът, но в последствие се взима решение да бъде създаден зоопарк. Преместен е в парка през 1966 г., 4 години след създаването му по инициатива на градския лесовъд Иван Сърбински. Изградени са 15 клетки за тревопасни животни, хищници и птици и малка природонаучна сбирка. Проектант на зоопарка е инж. Гриша Владимиров. В зоопарка има достатъчно място за разходка, както има и места, изградени за почивка. Могат да бъдат разгледани много птици, различни тревопасни животни както и няколко хищника. Понастоящем зоопаркът се стопанисва от Община Кюстендил. Посетителите могат да разгледат над 50 представители на фауната. Отглеждат се животни, както типични за България, така и от други географски ширини - ягуар, лъв, миеща мечка, камерунски кози и други. Екзотичните животни предизвикват истински фурор и възторг в малчуганите В непосредствена близост до зоопарка е разположена и късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка датираща от края на на IV. - началото на V. век. През последните години зоопарка се стопанисва от Балканския природозащитен съюз, а от средата на 2009 г. – от Община Кюстендил. В момента в зоопарка има повече от 50 животни. Общината има амбициите зоопаркът да се финансира по проект, за да отговаря на всички европейски изисквания за отглеждане на диви животни. Има идея в кюстендилският зоопарк да се направят стъклени клетки, с които да се заменят досегашните кафези.

В зоокъта да бъде въведен и лекарски кабинет, както и ветеринарен техник, който ще се грижи за менюто на животните. През летния сезон зоопаркът е отворен за посетители от 9:00 до 19:00 ч., а през зимния — от 9:00 до 17:00 часа. В течение на десетилетия зоопаркът се е превърнал в любимо място за разходка, почивка и отдих на кюстендилци и гостите на града.

  • Паркове

Работно време: 09:00 до 17:00

Кюстендил - Забележителност Зоопарк Кюстендил - Снимка 1 Кюстендил - Забележителност Зоопарк Кюстендил - Снимка 2 Кюстендил - Забележителност Зоопарк Кюстендил - Снимка 3 Кюстендил - Забележителност Зоопарк Кюстендил - Снимка 4 Кюстендил - Забележителност Зоопарк Кюстендил - Снимка 5