3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Музей по градинарство - Лясковец

Price comment  Цена:
1
адрес:
Лясковец, 18, ул. Петър Ка...
имейл:
телефон:
+35961922191

Град Лясковец се намира на 10 км североизточно от Велико Търново и на 2 км от град Горна Оряховица. Град Лясковец е място, което ще ви плени с уют и спокойствие, с усещане за вечност и традиции. Тук ще имате възможността да помислите за величието и мъдростта на българите по онова време. Малки бели къщурки с красиви чардаци топло приветстват всеки решил да посети града. Тук се намира единственият по рода си музей, посветен на градинарството и зеленчукопроизводството.

През XVIII век местните хора първи в границите на Османската империя започнали да се занимават с производството на зеленчуци – картофи, домати, бамя, тиквички, грах, патладжан, моркови, чушки. Въпреки недоверието и недоумението на сънародниците си, те бързо намерили пазар на своята продукция в Европа и положили началото на българското зеленчукопроизводство. Много лясковски градинари са работили в чужбина.

Общата експозиционна площ е около 500 кв. м. Тя включва две зали и външен навес. В градината е монтиран в естествена големина дървен градинарски долап за поливане. Вътрешната експозиция включва богат веществен и документален материал, знамена на градинарски дружества от Лясковец и околните села, дрехи и ювелирни предмети, донесени от чужбина, валута от държавите, в които са работили лясковчани, снимки, показващи градинарския труд, оригинална тематична литература, чиито автори са лясковчани и т.н.

Акцент в експозицията е гипсов макет на бахча (зеленчукова градина), който дава най-точна представа за организирането, за оборудването, за начина на работа и разпределение на дейностите в една зеленчукова градина. В музея могат да се видят повече от 600 оригинални предмети. След като печели проект по програмата ПРООН- Възможности 21 век – в музея е открит атракционен център за дегустация и конферентна зала с 50 места, в която се организират различни изложби и културни мероприятия. Музеят почива събота и неделя.

Работно време: 09:00 до 14:00

Лясковец - Забележителност Музей по градинарство - Лясковец - Снимка 1 Лясковец - Забележителност Музей по градинарство - Лясковец - Снимка 2 Лясковец - Забележителност Музей по градинарство - Лясковец - Снимка 3 Лясковец - Забележителност Музей по градинарство - Лясковец - Снимка 4