3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Дрангалешка Пещера

Price comment  Цена:
адрес:
Мугла
имейл:
телефон:

На 3 км западно от село Мугла по пътя за село Тешел, на десния географски бряг на Тенес дере в местността Деветуйну (Пчеларника) се намира Дрангалешката дупка. Като се слиза от село Мугла по пътя се стига до пчелин. Има разширение на пътя удобно за паркиране на автомобили, а вдясно по склона се вие пътеката. Пчелина се вижда от пътя. Накрая на оградата на около 30 м се намира входа й затрупан от клони. Той се намира на 80 м над нивото на реката и на 20 м от пътя.

Входа има размери 1,5 x 2 м. с отвес, който представлява 45 метров кладенец, който постепенно се разширява във вид на камбана. Основното закрепване се прави на голям смърч, на 2 м пред големия вход. Общата дължина на ''Дрангалешката дупка'' е около 1140 метра с дълбочина 225 метра което я прави най-дълбоката пропаст в Родопския регион и седма по дълбочина в България.

В дъното на пропастта има езерце, като се счита, че водата е от Мугленската река. Нивото на водата в Дрангалешката дупка е с 80 м под нивото на реката. Предполага се че е налице добре развита подземна карстова мрежа.

Нови части от пещерата са открити през 1991-1994 г. и са встрани от средата на третия кладенец на дълбочина 110. Пропастта в новите части е много кална, водна и тясна. Проникващите е необходимо да се облекат в подходяща екипировка, да имат солидно осветление, да са физически и технически подготвени, да предвидят храна за времето на проникване. Добре подготвен екип от 2-3 души може да осъществи проникване за 7-8 часа.

Още през 1960г, а по-подробно десет години по-късно спелеологът Петър Трантеев обособява определена група от “пеещи” пещери. Имената на тези пещери произлизат или от многократното ехо, което се получава когато хвърлиш камък в тях, или от глухия звук който се чува при ходенето вътре в тях, или от звънежа който издават образуванията когато ги докоснеш.Такава именно е и пещерата - Дрангалешка дупка.

Туристите решили да посетят пещерата и село Мугла ще останат очаровани от прелестите на малкото родопско селце намиращо се в близост до българо-гръцката граница. До скоро тук е можело да се дойде само със специално разрешение от граничните власти. Старото българско село е разположено по Мугленска река, която поразява с красотата на живописните си водопади и прагове. Преданията разказват, че селото е основано преди 5 века от четирима ергени, които откраднали мома от Смолян и се укрили тук в непристъпните гори.

  • Пещери
Мугла - Забележителност Дрангалешка Пещера - Снимка 1 Мугла - Забележителност Дрангалешка Пещера - Снимка 2 Мугла - Забележителност Дрангалешка Пещера - Снимка 3