4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Град
Несебър

Price comment  Цена:
адрес:
Несебър
имейл:
телефон:
0035955442611

Несебър е разположен върху малък остров, който e вързан със сушата с провлак, дълъг 400 м. Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие пр.н.е. Името му означава град (брия) на Мелса.

През 1956 г. градът е обявен за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват. Останките от антична крепостна стена с порта от ІІІ-ІV в., несебърските църкви от V-VІ в. и по-късните, от средновековието (Х-ХІV в.), които са изящни произведения на средновековната българо-византийска архитектура, около 60 възрожденски къщи, обединени в няколко ансамбъла, придават неповторим облик и особена атмосфера на града. Старинната част на гр. Несебър е паметник на културата от листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. Провлакът, свързващ старата част с новата, е дълъг около 400 метра. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която за съжаление сега е вградена в хотел.

В Несебър се намира забележителност №7 от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз - Архитектурно-исторически резерват с Археологически музей, лятно работно време (VI-IX): 9:00-19:00 ч. без почивен ден; зимно работно време (Х-V): 9:00-12:00, има печат.

Ежегодни фестивали, които се провеждат тук са „Месембрия“ , „Слънце, радост", "Фестивал на меда", провеждащ се в началото на септември.

Туристически център тел.: 0554 / 4 26 11

Несебър - Забележителност Несебър - Снимка 1 Несебър - Забележителност Несебър - Снимка 2 Несебър - Забележителност Несебър - Снимка 3 Несебър - Забележителност Несебър - Снимка 4 Несебър - Забележителност Несебър - Снимка 5