3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Горица

Price comment  Цена:
адрес:
Овчарци
имейл:
телефон:

Екопътека „Горица” е разположена в подножието на Кабулския дял на Рила и започва в село Овчарци (1145 м надм. вис.), община Сепарева баня, област Кюстендил. Селото е разположено на 72 километра от столицата София и се намира в непосредствена близост до общинския център. Екопътеката следва коритото на живописната река Горица.

В близост до село Овчарци се намират цели седем впечатляващи планински водопада. Екопътеката преминава покрай два от тях – Овчарци и Горица. Тя достига до връх Голям камък, който има надморска височина от 1284 метра и оттам отново се спуска към селото.

Екопътека „Овчарци” няма голяма трудност. Този факт и наличието на множество природни забележителности, както и сравнително малкият туристически поток в района, я превръща в един от най-привлекателните маршрути за семеен туризъм.

Трасето на екопътеката образува приблизителен кръг и дължината му е доста малка – около 2 километра, което я прави подходяща за изминаване за около половин час. „Овчарци” предлага отлични условия за туризъм в в средно и нископланинския пояс в Рила планина. Тя позволява както на опитни, така и на начинаещи туристи да се насладят на редица забележителни природни местности и обекти. Сред тях преобладават скални образувания, живописни геоложки формации, вековни гори, които представляват интерес не само за любителите на природата, но и за учените.

По маршрута на екопътека „Горица” изобилстват атрактивни водни каскади и прагове, стръмни участъци, по които реката се спуска сред пръски и пяна, които се редуват с приказно спокойни вирчета. Разбира се, най-голямата забележителност на екопътеката е Овчарченския водопад, обявен за природна забележителност през 1965 година. Той се намира само на 900 м надм. височина и е съставен от два прага. Макар и това да до прави най-ниско разположеният водопад в Рила, водният пад от 39 метра му придава голяма величественост, особено през пролетта и есента, когато е пълноводието.

  • Екопътека
Овчарци - Забележителност Екопътека Горица - Снимка 1 Овчарци - Забележителност Екопътека Горица - Снимка 2 Овчарци - Забележителност Екопътека Горица - Снимка 3 Овчарци - Забележителност Екопътека Горица - Снимка 4