2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Средновековна крепост Камъка

Price comment  Цена:
адрес:
Оряхово
имейл:
mariomiloff@abv.bg
телефон:
+359897484490

Крепостта се намира на 600 м западно от град Оряхово. Изградена е през ІХ в. като част от дунавската укрепителна система на Първата българска държава. В периода ХІІ-ХІV в. е подновена и има ролята на важно защитно съоръжение.

Продължава да се използва и след падането под османско робство до края на ХV в

Днес от крепостта е запазена правоъгълна двуетажна кула от времето на Втората българска държава. Останките от средновековното строителство и красивата панорамната гледка към река Дунав очароват посетителите.

Крепостта до Оряхово е била сравнително малка и с неправилна форма. Строежът е бил много здрав и изграден типично по старобългарски от ломени камъни, споени с бял хоросан и мрежа от дървени греди за изравняване на зидарията. В наши дни сравнително добре запазена е 9-метровата ъглова стражева кула.

Покрай тази крепост са минали и войските от кръстоносни похода на унгарските крале Сигизмунд (1396 г.) и Владислав Ягело (1444 г.).

Първото укрепление включвало вал с ров и каменна цитадела, издигната на най-високата част на терена. Населението в тази крепост се е занимавало със скотовъдство и земеделие, произвеждали са керамични съдове, накити.

Поправена през 1396 г., тя е била отново разрушена при превземането и от войските на Сигизмунд, който я обсаждал 5 дни и благодарение на местното население я превзел, като избил всички турци. През 1461/1462 г. е превзета от Влад Цепеш, който тук оставил свой комендант. Упомената е в Унгарско- турския мирен договор през 1503 г. между другите крепости от „Земята на цар Шишман”. През края на 16 век тя била разрушена от Михаил Витяз и повече не е била използвана никога.

Крепостта е била изоставена в края на 16 и началото на 17 век. Няма организиран транспорт и екскурзоводски услуги. Обектът е достъпен за пешеходци и за автомобили.

  • Крепости
Оряхово - Забележителност Средновековна крепост Камъка - Снимка 1 Оряхово - Забележителност Средновековна крепост Камъка - Снимка 2