3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Хлевен

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Връх Хлевен е сред малко известните пирински върхове, но е възлов за планината. Причината се крие във факта, че той е последният връх на Пирин на юг, който се издига над 2500 метра надморска височина. Докато за Южен Пирин са характерни предимно гори и поляни, за Северен Пирин емблематични са страховитите чукари и пропасти, които привличат туристи от цял свят. След връх Хлебен, който се издига на 2639,7 метра надморска височина, главното било завива на югоизток и се появяват вече по-ниските Черно връх (2349 м) и Бойков връх (2045 м).

Любопитно за Хлевен е, че представлява дълга и тясна гърбица с много стръмни странични склонове, която едва се издига над билото. Този връх е един от малкото, който след преименуването си през 1942 година, добива популярност с новото си име. Предишните имена на Хлевен са Хамбарташ, Амбарташ, Таш амбар. Преведено от турски език Хамбарташ означава Каменно хранилище. Смята се, че това наименование е произлязло от намиращата се южно от върха местност Каменните котари (кошари). Някога там е имало склад, изграден от камъни за съхранение на храна. Гледан от североизточното и източното му подножие, връх Хлевен прилича на същинска риба. Това е дало основание на местното население да го нарича още Рибният връх.

Местността около връх Хлевен е изключително богата на природни и исторически забележителности. Тук е мястото да споменем, че Хлевен, заедно с върховете Бойков връх, Железник, Орловец, Коменица, Зъбът, Куклите, Стефанов връх, с Корнешки превал, Железни врата, Краледворска дясна порта, както и езерата Аргирово, Митрово и разлятите долини на крайната, Средната и Правата река, образуващи Пиринска Бисрица, ограждат парковия район „Трите реки”. Това един от най-живописните райони в Пирин планина. Там по високопланинските пасища пашува едър рогат добитък, а горите са обитание за много животински видове. Един от най-атрактивните е глухарят, птица, която за съжаление се среща рядко на други места в Национален парк „Пирин”.

Има няколко начина да изкачите връх Хлевен. Сред най-популярните изходни точки са хижа Безбог, заслон Тевно езеро и хижа Пирин. Маршрутите продължават най-малко 5 часа.

На разположение на туристите функционират хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Попови ливади, Синаница и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Връх Хлевен - Снимка 1 Пирин - Забележителност Връх Хлевен - Снимка 2