3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Стражите, връх Голяма стража и в...

Price comment  Цена:
адрес:
Пирин
имейл:
Info@bl.government.bg
телефон:
0035973881401

Алпийският ръб Стражите се състои от няколко върхове, последните от които са утвърдени като труднодостъпни и предизвикателни сред планинарите – Голяма и Малка Стража. Ръбът започва от четвъртия по височина пирински връх Полежан (2851 м) на север към връх Каймакчал (2753 м). Можем спокойно да кажем, че това е мястото с най-ярко изразен алпийски характер в Полежанския дял.

Сред познавачите ридът Стражите дълго време е познат под името Ушиците. През последните години обаче славата на последните два върха по посока Полежа-Каймакчал – Голяма и Малка Стража, утвърждават новото му име.

Голяма Стража е последният връх по гребена. Мнозина смятат, че е невъзможно да бъдат преминати скалите под Голяма и Малка Стража, но реалността доказва, че е възможно, като се следват каменните пирамидки, оставени от опитните туристи. След като бъдат подсечени откъм югозападната им страна, слизането на пътеката за хижа "Демяница" най-добре е да стане по втория в посока на север от тях улей, който е по-полегат и леко затревен. Южно от тях и в района на разположения на север връх Каймак чал, при късмет, може да се види стадо диви кози. Предупреждаваме обаче, че изкачването на върховете Малка и Голяма Стража е опасно и рисковано без специална алпийска подготовка.

По-лесни за изказване са Стражите откъм изток. Западната страна на Стражите обаче представлява отвесни алпийски скали, които се спускат към Газейските езера. Именно от тази страна е класическият вид на Стражите.

Всеки стъпил на Стражите, признава, че усилието си е струвало. Върховете сякаш бдят над планината и пазят тайните й. Природата е благодарна и е създала от това кътче от Пирин завладяващ пейзаж. Районът е богат на реки, езера, водопади, пещери, извори и скални образувания. Наблизо и надалеч шумят буйните води на Влахинския водопад, Демянишкия скок, Попинолъшкия водопад и Юленския скок. Местността привлича туристи от цялата страна – много от тях са запленени от красотата на пиринската природа, а други идват, за да разгледат забележителности като Кременската крепост, параклиса „Св. Иван Рилски” в Банско, църквите „Св. Троица” в Банско, „Св. Св. Петър и Павел” в Добринище и Обидимския манастир „Св. Пантелеймон”.

На разположение на планинарите целогодишно работят хижи Безбог, Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Демяница, Каменица, Малина, Пирин, Синаница, Яворов и Яне Сандански.

  • Върхове
Пирин - Забележителност Стражите, връх Голяма стража и връх Малка стража - Снимка 1 Пирин - Забележителност Стражите, връх Голяма стража и връх Малка стража - Снимка 2