3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Шумът на прибоя

Price comment  Цена:
адрес:
Резово
имейл:
телефон:

Продължителността на този сравнително кратък и много лесен маршрут е около час и половина. Той е подходящ за туристи от всички възрасти, за любители на природата с не дотам добри физически възможности и за семейства с малки деца.

Изходната точка на „Шумът на прибоя” е село Резово (община Царево, област Бургас). То е най-южното населено място на територията на българското Черноморие. В миналото (до средата на деветдесетте години на ХХ век) достъпът до Резово е бил ограничен заради граничния му характер. В околностите на селото има следи от металургична дейност; местността Згуриите, разположена на около 5 километра в западна посока, е най-голямото находище на вторични остатъци от добиване на метали в древността, открити на територията на България.

По време на османската власт по българските земи, Резово е сравнително голямо селище, което обаче страда от периодични нападения на кавказки черноморски пирати (лази). В този период то е преместено на няколко километра във вътрешността. Нови трудни моменти селото преживява по време на Илинденско-Преображенското въстание, когато е разрушено и разграбено.

Граничното положение на Резово е причина селото да западне след средата на ХХ век. През последните години обаче дългогодишната принудителна изолация се оказва много голям плюс за Резово. Околната природа е запазена в отлично състояние и се превръща в притегателно място за много любители на последните диви кътчета по крайбрежието на българското Черноморие.

Маршрутът „Шумът на прибоя” се насочва на север от Резово, следвайки силно разчленения релеф на морския бряг. Преходът е много разнообразен, въпреки че на пръв поглед представлява обикновена разходка по плажната ивица. Пред погледа на туриста, решил да се „поразкърши”, вместо да прекара целия си ден на плажа или в крайморските заведения, се разкрива невероятно разнообразие от красиви, закътани заливи, скалисти носове и облени от слънцето плажни ивици.

Разстоянието от село Резово до Защитената местност „Силистар”, част от Природен парк „Странджа” е около 2 километра. „Силистар” е едно от последните почти девствени места по българското Черноморие, представляващо зашеметяващо красив плаж, съчетан с лонгозна гора.

Също толкова е и разстоянието от „Силистар” до красивия залив Кастрич, който предлага рядко срещано по черноморското ни крайбрежие уединение и близка връзка с природата. Тук могат да бъдат разгледани и останките на едноименната крепост. Връщането до село Резово става по обратния път, освен ако не сте уморени и не решите да се приберете по асфалтовия път.

  • Маршрути
Резово - Забележителност Маршрут Шумът на прибоя - Снимка 1 Резово - Забележителност Маршрут Шумът на прибоя - Снимка 2 Резово - Забележителност Маршрут Шумът на прибоя - Снимка 3