3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Рибарица

Price comment  Цена:
адрес:
Рибарица
имейл:
vita_tur@abv.bg
телефон:
+35967852200

Село Рибарица се намира на пътя между Тетевен и Троян. Тръгва се в южна посока по хубав асфалтиран път. Селото е разположено в Тетевенската планина, на 600 м надморска височина, в подножието на връх Вежен. Селото се намира на 12 км от Тетевен и на 124 км североизточно от София. Рибарица е разположено в протежение на около 12 км. За да достигнете от единия до другия му край, трябва да имате автомобил.

През 1963 г. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт. Хубавата природа, чистият въздух и едновременно с това близостта до по-големи населени места е причина селото да се превърне в предпочитано място за почивка още в началото на ХХ в.

Горещо препоръчваме да обърнете внимание на изключителното кафене „Експрес Рибарица”. Ще се изненадате!

Рибарица е изходен пункт за няколко пешеходни маршрута. От центъра на селото започва маршрут до местността Костина. Там се намира и лобното място на революционера Георги Бенковски (1843 г. - 1876 г.). Като израз на признателност през 1908 г. на историческото място е поставен паметник.

Друг маршрут води до резерват Царичина. Екопътеката започва от местността Нефтохима и е дълга около 6 км, а преходът трае 5 часа. Маршрутът се движи по границите на резервата, след това продължава вляво и след изкачване от около 45 минути се стига до местността Слончето. Екопътеката продължава до скалистата местност Мерудиеви зъби, където има изграден кът за отдих. След нов преход от около час се достига до най-високата точка на маршрута - връх Голяма Шаля, където се разкрива панорамна гледка към Царичина и билото на Стара планина. Маршрутът е подходящ за пролетния, летния и есенния период, но не се препоръчва през зимните месеци.

В Рибарица могат да бъдат наети велосипеди и високопланински колела, ATV-та, професионални водачи за пешеходни турове, планината е подходяща за пикници, има възможности за атракционен риболов и др.

В Рибарица има разнообразни възможности за настаняване - и като категория, и като цени. В селото функционират множество хотели, вили, семейни хотели, почивни домове и др. Заведенията за хранене също са разнообразни и предлагат местна и традиционна българска кухня. Повече информация за възможностите за туризъм в Рибарица и района туристите могат да получат в Общинското бюро по туризъм в Тетевен на пл. „Сава Младенов” №9

Рибарица - Забележителност Рибарица - Снимка 1 Рибарица - Забележителност Рибарица - Снимка 2 Рибарица - Забележителност Рибарица - Снимка 3 Рибарица - Забележителност Рибарица - Снимка 4 Рибарица - Забележителност Рибарица - Снимка 5