3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Рилска Скакавица

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Най-големият водопад, на най-високата ни планина – Рила – се намира в област Кюстендил, на 85 километра от София. Той се нарича Рилска Скакавица и водите му се спускат мощно на 1750 метра надморска височина, в подножието на връх Кабул от цели седемдесет метра.

Пълноводен е по всяко време на годината, дори през лятото, като черпи сила от Скаквишкото езеро и множество потоци по склоновете на връх Кабул. През зимата водите му замръзват в невероятна композиция от висулки и ледени форми. Тогава е и подходящ за ледено катерене.

Намира се на 10-на минути от хижа Скакавица и е много лесно достъпен и удобен за посещение през всички сезони. През зимата трябва да се внимава обаче, тъй като има голяма опасност от свлачища и лавини.

Възможен път към водопада е от село Паничище. Пътеката започва от посетителският център на Природен парк Рила в самото село. Върви се в посока хижа Пионерска, като след около 45 минути се отклонява през местността Зелени преслап към хижа Скакавица.

Може и да се стигне от хижа Рилски езера. Започва се пеша от горната станция на лифта по зелена маркировка и се стига за около час и половина. Стига се и от езеро Бъбрека по червена маркировка за два часа и половина.

  • Водопади
Рила - Забележителност Водопад Рилска Скакавица - Снимка 1 Рила - Забележителност Водопад Рилска Скакавица - Снимка 2 Рила - Забележителност Водопад Рилска Скакавица - Снимка 3