3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Иглата

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:

Връх "Иглата" - известен алпийски обект. Може би единственият връх в България, който не може да се достигне с обикновена туристическа екипировка. Необходими са средства за скално катерене, за да можете да се изкачите на Иглата. Връх Иглата се разполага в Северозападната част на Рила и е красив, остър връх, залепен за югозападния склон на връх Двуглав. Най-добре за върха се подхожда през заслона БАК, премката на Орловец, като след това следва спускане по Синия улей. Друг вариант е през Злия прелез от източната страна на Злия зъб, по Белия улей, подсичане към вр. Портала и оттам в подножието на Иглата. Има и трети вариант - да се тръгне от Кирилова поляна през дивите гори и скални прагове и да се достигне основата на върха. Характерното е, че дори и при подходи към връх Иглата е необходимо на места употребата на алпийски инвентар - районът е много красив, недокоснат от човешко присъствие и точно поради този му характер, това го прави изключително красив. Западната стена на Иглата представлява 150 метрова вертикална, гранитна плоча, по която има няколко маршрута от висока категория на трудност. Друг много красив катерачен маршрут е известният Южен ръб на върха, дълъг цели 400 м. При слизане от върха на Иглата се използва въже за рапел от 3-те клина на ПСС, които са разположени на върха. Самият връх е висок точно 2575 метра.

Връщане:

От връх Иглата с къс 20 м. рапел се слиза до премката под Двуглав. От тук към заслона съществуват два варианта за връщане:

1. Чрез траверсиране на западните склонове на Двуглав по очертаващ се широк, обрасъл е трева траверс и изкачване на горната част на Синия улей.

2. Чрез изкачване на 30-метров скален пасаж непосредствено от премката и излизане на ръба, свързващ Двуглав с Злия зъб.

  • Върхове
Рила - Забележителност Връх Иглата - Снимка 1 Рила - Забележителност Връх Иглата - Снимка 2 Рила - Забележителност Връх Иглата - Снимка 3 Рила - Забележителност Връх Иглата - Снимка 4