3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Рибни езера – връх ...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
телефон:
00359898718205

Маршрутът от хижа „Рибни езера” до връх Водния чал е сравнително труден и е подходящ за опитни планинари в добра физическа кондиция. Следва се пътеката за хижа „Мальовица” до мястото, на което се пресича с река Маринковица. После трасето се изкачва по рида, докато достигне до късо странично негово рамо, водещо в северна посока.

Най-високата точка на това планинско разклонение е връх Погледец (2691 метра надморска височина). Оттук трасето следва билото на рида Маринковица в западна посока. В тази си част той е познат и като Водния чал, по името на най-високия си връх (2683 м). Преходът по страничното било предлага изключително красиви гледки към Рилецкия (Джендемски) рид, в подножието на който са разположени едни от най-живописните ледникови езера в България – Рибното, Смрадливото и Карагьол.

Изкачването на връх Водния чал не е особено трудно, но все пак трябва да се внимава за метеорологичните условия, което, впрочем, важи за всеки планински преход, особено, когато става въпрос за най-високата планина на Балканския полуостров. От него се открива отлична панорама към цялата централна част на Рила. Той представлява огромно планинско пасбище, осеяно тук и там със скали и е много атрактивен през пролетта и есента.

В подножието на Водния чал е разположена седловината Кобилино бранище, която Васил Левски е използвал при обиколките си из България, за да достигне от Самоков до Рилския манастир. Според легендите неведнъж тук е пребивавал и Свети Иван Рилски, така че, освен да ни предлага като на длан красотата на природата, маршрутът ни позволява и да се докоснем до места, свързани с едни от най-великите личности в българската история.

За да се върнете от Водния чал до хижа „Рибни езера”, можете да изберете множество маршрути. Ако обаче нямате достатъчно опит в планината, придържайте се към познатите пътеки, тъй като вероятността да се изгубите или да попаднете във внезапно разразила се свирепа буря изобщо не е за пренебрегване. Най-лесният начин да стигнете до изходната точка е да се отправите към връх Възела (2620 м) и оттам да използвате за ориентир Йосифица (2696 м), в чието подножие е разположена „Рибни езера”.

  • Маршрути
Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – връх Водния чал - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – връх Водния чал - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Хижа Рибни езера – връх Водния чал - Снимка 3