3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Язовир Белмекен – Славов...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила
имейл:
office@rilanationalpark.bg
телефон:
0035973880537

Изходната точка на маршрута е язовир „Белмекен”, разположен на 1923 метра надморска височина, по течението на река Сестримска. Той е част от рилската каскада „Белмекен – Сестримо - Чаира” и е едно от най-живописните и привлекателни за туристите места в най-високата българска планина. Изходен пункт за язовира е село Сестримо (община Белово, област Пазарджик)

Маршрутът за Славов връх (2306 метра надморска височина) започва от самата стена на язовир „Белмекен” и има сериозна продължителност от 17 километра и половина. На мястото, на което в изкуствения водоем се образува голям полуостров, трасето се отклонява в източна посока, поемайки по хубав черен път, заобикалящ върха от изток.

Оттук може да се тръгне направо нагоре по ръба на полегато странично ребро, излизащо точно на Славов връх. Трябва да се има предвид, че времето в района на язовир „Белмекен” се променя много рязко и е възможно да тръгнете на път при идеални метеорологични условия, а да се окажете в центъра на буря или внезапно да падне мъгла.

Преходът от язовир „Белмекен” до Славов връх е с доста голяма продължителност, но за сметка на това има ниско ниво на трудност. Няма никакви сериозни изкачвания, денивелацията между най-ниската и най-високата точка е сравнително малка (под 350 метра), а трасето преминава по приятен, покрит с трева склон, по който тук-там има израснали иглолистни дървета.

Отиването от язовир „Белмекен” до Славов връх и връщането обратно обикновено не отнема повече от 5-6 часа, но ако не полагате усилия и не бързате, можете да се забавите и значително повече. Това обаче едва ли би трябвало да ви притеснява, защото се намирате в един от най-култивираните райони на Рила планина.

Маршрутът е сравнително лесен и подходящ за начинаещи, възрастни туристи и групи с малки деца. Вероятност да се загубите на практика няма, защото трасето предлага постоянна видимост към изходната точка. Единственото, за което наистина трябва да се погрижите преди да тръгнете, е да се информирате от надежден източник за метеорологичната прогноза. Една буря на Славов връх наистина не би се отразила добре най-малкото на настроението ви, защото местността е гола и няма къде да се скриете.

  • Маршрути
  • Язовири
  • Върхове
Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – Славов връх - Снимка 1 Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – Славов връх - Снимка 2 Рила - Забележителност Маршрут Язовир Белмекен – Славов връх - Снимка 3