5 stars 5 stars 5 stars 5 stars 5 stars

Туристическа Атракция
Хижа Иван Вазов и близките забел...

Price comment  Цена:
адрес:
Рила, местност Пазар дере
имейл:
ventsi_dao@yahoo.com
телефон:
+359887727772

Казват, че хижа Иван Вазов е една от най-труднодостъпните в България, тя стои в Рилската пустиня – местността Пазардере( Мокрица), в страни от основните туристически пътеки. Единият от маршрутите тръгва от Паничище, Зелени преслап, през Седемте Рилски езера и Раздела – около 5 часа през летния сезон. В зависимост от сезона маршрутите до хижата са различни, за да сте сигурни кой е най-подходящия за вас се обадете в хижата преди да планирате разходката. Ако не се свържете веднага, изчакайте, на хижата няма обхват, но хижаря проверява телефона си всеки ден.

Хижа “Иван Вазов” е една от най-високите хижи не само в България, но и на Балканския полуостров. Хижата все още се ремонтира. Има вътрешни тоалетни, столова и дори библиотека. Освен ремонтираните стаи, новост е стаята за релакс, която скоро ще е готова. Пред хижата има рекичка на около 100-на метра. След като се стопят снеговете, водата е подходяща за къпане, най-подходящо е през юли и август.

Можете да си направите разходка до двата върха-близнаци Калин 1 и Калин 2. Дори в летните месеци все още може да видите топящ се сняг. От върховете гледката обхваща почти цяла Рила, на запад се вижда дори отвъд границата, а на юг – Пирин.

Друг маршрут тръгва от с. Пастра до язовир Калин, около 16 км отсечка. Язовирът е свързан с язовир “Карагьол” (Черното езеро - на турски) и образуват скачени съдове. Изкачването към връх Калин от тук отнема 20 минути. След 1 час и 15 минути умерен ход се стига до хижа “Иван Вазов”. Районът на яз. "Калин" е достъпен и с мотоциклети. Подходящо място е за парапланеризъм.

  • Хижи
Рила - Забележителност Хижа Иван Вазов и близките забележителности  - Снимка 1 Рила - Забележителност Хижа Иван Вазов и близките забележителности  - Снимка 2 Рила - Забележителност Хижа Иван Вазов и близките забележителности  - Снимка 3 Рила - Забележителност Хижа Иван Вазов и близките забележителности  - Снимка 4 Рила - Забележителност Хижа Иван Вазов и близките забележителности  - Снимка 5