4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Историческа Забележителност
Рупите - мистерии и факти

Price comment  Цена:
адрес:
Рупите
имейл:
телефон:
+35974203312

Рупите е малко планинско селце разположено в югоизточната част на Благоевградска област, на около 10-12 км разстояние от Петрич, на десния бряг на река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина.

Името "Кожух" произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Връхната му точка е на 281 м над морето, но поради малката надморска височина на Петричкото поле, се извисява като истинска планина

Кожух планина е обявена за природна забележителност през 1962 г., заради интересния й произход и разпространените тук редки представители на флората и фауната.

Рупите отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа - "баба Ванга".

Според легендата, когато Ванга е била на 6 години и се е явил ангел, който и предложил да избере между зрението и ясновидството и тя е избрала второто. Придобитите впоследствие прорицателски и лечителски способности и печелят голям брой поклонници и последователи, а видението ,което получава за град Варна залят от вода води до откриването на голямо подпочвено езеро намиращо се под града.

Попитали Ванга защо стои на това място. А тя отговорила:

“- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.”

През 1992 г. пророчицата построява черквата "Св. Петка Българска", превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. В близост може да се види и къщичката на леля Ванга.

Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хора.

Всяка година в Рупите на 15 август, (Успение Богородично) се провежда традиционен събор. Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападнa България и се танцуват местни хора. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба.

В близост може да посетите Самуилова крепост.

Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 1 Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 2 Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 3 Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 4 Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 5 Рупите - Забележителност Рупите - мистерии и факти - Снимка 6