3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Грамовец

Price comment  Цена:
адрес:
Русе
имейл:
info@lomea.bg
телефон:
0035982872397

Екопътека „Грамовец” е създадена на територията на Природен парк „Русенски Лом” с цел да се увеличи популярността на един от най-непознатите скални манастири в България – Грамовец. Той се намира на едноименната отвесна скала и представлява комплекс от изкуствени ниши във варовиковата скала, използвани за параклиси и монашески обители по време на Втората българска държава. Заедно с Ивановските скални църкви и крепостта Червен, Грамовец е сред най-големите забележителности по протежение на ждрелото на Русенски Лом.

Маршрутът е изграден съвсем скоро и е съобразен така, че да дава възможност на туристите да се запознаят колкото е възможно по-пълно с невероятното биологично разнообразие и изобилието на културно-исторически обекти по протежение на реката. Трасето започва при Ивановските скални църкви, на 18 километра южно от град Русе, в живописния каньон на Русенски Лом. Манастирският комплекс е известен както с впечатляващите си изкуствени пещери, издълбани в отвесната скала, така и с добре запазените си стенописи, нещо, с което останалите скални манастири у нас не могат да се похвалят.

Трасето преминава през живописна лонгозна гора и достига до мястото, на което реките Бели и Черни Лом се сливат, за да образуват Русенски Лом. По добре очертан черен път се върви по брега на реката, в подножието на внушителни скални масиви, издигащи се десетки метри над главите на туристите. Непристъпните стени на ждрелото са обиталище на множество редки и застрашени птици.

След сериозен, но за сметка на това напълно равен преход, се достига до закътан кът за отдих, в който са изградени заслон и камина. По протежение на екопътеката изобилстват различни парапети, дървени стъпала на по-стръмните участъци и малки мостчета, добавящи значителна доза романтика към преживяването. От самото подножие на скалния комплекс Грамовец до него се стига по живописно виеща се по скалата тясна пътека. Цялата дължина на екопътеката е 12 километра и се изминава общо за 3 – 4 часа.

В подножието е изграден и дървен пристан, при който завършва туристическият маршрут с канута по река Черни Лом, започващ край село Червен. Атракцията се предлага на всички природолюбители, като при воденицата в Червен им се прави инструктаж, след което те получават въможност да преминат километри по живописното течение на реката, придобивайки много по-цялостна представа за забележителностите й.

  • Екопътека
Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 1 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 2 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 3 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 4 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 5 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 6 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 7 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 8 Русе - Забележителност Екопътека Грамовец - Снимка 9