3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Люляк

Price comment  Цена:
адрес:
Русе
имейл:
ruse.tic@gmail.com
телефон:
0035982824704

Плажът се намира на остров Люляк, западно от русенския квартал “Долапите“ и е често посещаван от жителите на Малката Виена и гостите на града. Макар и да бива заливан при пролетните пълноводия на реката, той е много чист и покрит с фин пясък, което привлича много хора тук в горещите летни месеци. Не е маловажно и обстоятелството, че тук можете да намерите спокойно местенце, на което да се разположите далеч от шума и стреса, въпреки, че сте само на неколкостотин метра от един от най-големите български градове.

Остров Люляк е известен също с имената Лелек и Делидорук (първото означава “щъркел” от турски и е в основата на сегашното име, тъй като на това място не растат люляци и до ден днешен). Той е шестият по големина български остров на Дунав, с дължина повече от четири километра и половина и широчина почти километър.

Плажът се намира в югоизточната част, която бива заливана най-често от придошлите вследствие на пролетното пълноводие в Централна Европа води на Дунав. Когато обаче нивото спадне, на това място се открива изключително приятен и спокоен плаж, покрит с хубав, фин и чист пясък. Дъното е полегато, без ями и водовъртежи, а водата е топла и спокойна.

Част от острова (по-високата западна) се използа за паша на добитък и земеделски площи. Това прави достъпа до остров Люляк по-лесен и позволява на туристите да се доберат безпроблемно до него. Трябва обаче да имате предвид, че тук няма никакви магазини или заведения, така че трябва да вземете всичките необходими провизии и екипировка със себе си. На острова няма и водоизточници, което е важно обстоятелство, особено ако възнамерявате да останете няколко дни на палатка и да си починете под открито небе. На българския бряг срещу острова са хижа “Приста”, ресторант “Рибарска колиба” и няколко почивни станции.

  • Плажове
Русе - Забележителност Плаж Остров Люляк - Снимка 1 Русе - Забележителност Плаж Остров Люляк - Снимка 2 Русе - Забележителност Плаж Остров Люляк - Снимка 3