3 stars 3 stars 3 stars

Град
Русе - малката Виена

Price comment  Цена:
адрес:
Русе
имейл:
tic@tic.rousse.bg
телефон:
0035982824704

Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става крепостта Сексагинта Приста („пристанище на 60 кораба“). Тя е военно средище и флотска станция. Възниква по време на управлението на император Веспасиан, 69-70 г., като част от укрепителната система по северната дунавска граница на римската провинция Мизия, създадена 15 години след Хр. Централната част на града е известна с уникалната си архитектура от края на ХІХ-ти и началото на ХХ-ти век. В старите сгради широко са застъпени стиловете барок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Стилът на много от тях е повлиян от виенската архитектура. Сградите-паметници на културата са над 260. Повечето забележителности са концентрирани в центъра на града. (музеи, архитектурни паметници, театърът, операта, хотели, ресторанти и кафенета, магазини за сувенири). Някои забележителности са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Паметникът на Свободата в Русе е построен в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. В днешно време Доходното здание (Драматичен театър „Сава Огнянов”) се счита за паметник на културата и един от символите на града. Главната улица на града е „Александровска“. Представлява архитектурен ансамбъл от сгради в стил неокласицизъм, барок и други. „Виенската къща“, както я нарекли русенци, е най-красивата къща в Русе. Завършена е през 1900 г. Материалите били подбирани много внимателно и доставяни по специални поръчки от цял свят. Стаите на салоните са декорирани със стенописи, в стила на помпейската живопис. Спалните са с ръчно изрисувани тапети. На около 20 км от града е разположен природен парк „Русенски Лом”. Тук е и единственият действащ в България скален манастир край село Басарбово.На 10 км от Русе се намира най-големия лесопарк Липник.

Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 1 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 2 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 3 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 4 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 5 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 6 Русе - Забележителност Русе - малката Виена - Снимка 7